Depreme dayanıklı yapı tasarımı ve enerji kavramı - Akbas, Bulent; Shen, Jay (My University, 2003)
İdeal bir depreme dayanıklı yapı tasarımının gereken rijitliği, dayanımı ve enerji tüketme kapasitesini sağlaması gereklidir. Yapıların depreme dayanıklı olarak tasarlanmasında genel olarak üç problem mevcuttur: 1) kritik yer hareketinin belirlenmesi; 2) kritik yer hareketi sonucu yapıda oluşacak taleplerin belirlenmesi; 3) yapının ve yapısal elemanların kapasitelerinin belirlenmesi. Housner [1] ilk defa depreme dayanıklı yapı tasarımında seçenek bir yöntem olarak enerjinin kullanılmasını önermiştir. Enerjiye dayalı depreme dayanıklı yapı tasarımındaki temel ilke, bir yer hareketi süresince oluşan enerji talebini tahmin etmek ve yapının veya yapısal elemanların enerji tüketme kapasitelerini belirlemektir. Bu çalışmada tek-serbestlik-dereceli (TDS) bir sistemdeki enerji parametreleri analiz edilerek bu parametreler incelenmiştir.
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi