Beyin Tümör Model Hücrelerinde ETS Proteini Elk-1'in Mitotik Kinazlar ile Etkileşimi ve Fosforlanması - Kurnaz, Işıl (My University, 2018)
Beyin tümörlerindeki mitotik çogalmanın moleküler mekanizmalarını aydınlatabilmek amacıyla yürütülen bu projede, Elk-1 proteininin beyin tümörlerinde mitotik kinazla etkilesimi tanımlanmaya çalısılmıstır. Bu kapsamda, Elk-1 transkripsiyon faktörünün muhtemelen transkripsiyondan bagımsız mitotik rolüne iliskin konumlanması ilk defa bizim laboratuvarımızca gösterilmis olup (Demir ve Aksan Kurnaz, 2013), yapılan in silico analizlerde, Elk-1 proteini üzerinde pek çok mitotik kinazın hedef alabilecegi potansiyel fosforlanma motifi oldugu gözlenmistir. Mevcut çalısmada, bu etkilesimler daha derinlemesine incelenmis, fosfo-spesifik antikorlar ile mitoz sürecindeki Elk-1 fosforlanmaları analiz edilmis, Aurora, Plk ve Cdk gibi mitotik kinazların Elk-1 ile etkilestigi, ve bunun sonucu gözlenen mitotik fosforlanmaların hücre döngüsünü etkiledigi tespit edilmistir.
01.10.2018
Keywords: Mitotik kinaz; beyin tümörü; Aurora; Elk-1; Cdk; Plk