Global positioning system (G.P.S.) yöntemi ile nirengi sıklaştırması ve yerel kadastro paftalarının ülke pafta sistemine dönüştürülmesi - Tiryaki, Feza (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1999)
Son yıllarda teknoloji alanındaki ilerlemeler tüm mühendislik dallarında olduğu gibi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliğinde de büyük yeniliklere yol açtı. Bu yeniliklerden önemli bir tanesi de uydu teknolojilerindeki gelişmeler ve Küresel Konum Belirleme "G.P.S." ölçü yöntemidir. Bu yöntem ; uygulanabilme kolaylığı, ekonomik olması, hassas konum belirleyebilmesi gibi sebeplerden dolayı Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği uygulamalarında hızla yayılan bir şekilde kullanılmaktadır. Bu tezde; İstanbul ili Tuzla ilçesinde yaklaşık 12 000 ha'lık alanda ( Tuzla Piyade Okulu Sahası hariç ) gerçekleştirilen G.P.S. yöntemi ile nirengi sıklaştırması ve Tepeören Köyü yerel pafta sisteminin Ülke Pafta Sistemin© dönüştürülmesi ile ilgili proje çalışmaları yer almaktadır. Hızla yapılaşan sanayi ve konut alanlarına sahip Tuzla ilçesinde bu projelerin sonuçlandırılması ile Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği uygulamaları açısından büyük bir çalışma kolaylığı sağlanmış ve G.P.S. yöntemi uygulamalarının zaman, ekonomi ve hassasiyet açısından klasik jeodezik ölçme yöntemlerine üstünlüğü belirlenmiştir.

Progresses in the field of technology in recent years caused innovations in Geodetic and Photogrammetric Engineering as in all engineering branches. One of the most important innovation in these is the progress in satellite technologies and Global Positioning System. According to easiness of applicability, being economic, sensitive positioning abilities, the use of this system in Geodetic and Photogrammetric Engineering applications is growing fast. In this thesis, a project of G.P.S. triangulation work which has been established at about 12000 ha area in Tuzla / İSTANBUL and a project of transformation of Tepeören Village / TUZLA mapping Coordinate Systems to State Coordinate System are carried out. With these project, Geodetic and Photogrammetric Engineering applications in Tuzla which have rapid construction of Industrial plants, flats and houses have become easy and it has also been proven that G.P.S. applications are superior over conventional Geodetic Surveying System according to project time, economy and sensitivity.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeodezi ve Fotogrametri; Geodesy and Photogrammetry