Ekolojik yerleşimler üzerine bir değerlendirme, İstanbul'dan örnekler - Manisalı, Naciye (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2011)
Ekolojik yerleşimler, sahip olunan imkanlarla; beslenme, barınma, çalışma, eğitim, sağlık, sosyal ilişkiler gibi temel yaşamsal konularda tüm bireylerin bütüncül bir yaklaşıma sahip olarak yaşamını tam bir bilinçle sürdürdüğü topluluklardır. Ekolojik yerleşimler, yerkürede tekrar sürdürülebilir bir yaşama doğru yol alırken, insan davranışlarının alışkanlıktan bilince dönüştüğü önemli bir adıma ev sahipliği yapmaktadır. Bu çalışmada, günden güne artan insan nüfusuyla birlikte ortaya çıkan ve giderek artan barınma ihtiyacıyla oluşan çevresel olumsuzluklar tartışılmış ve hangi çözümler dahilinde nasıl bir yaşam tarzı ile sürdürülebilir bir hayat modeli ortaya koyulabileceği anlatılmaya çalışılmıştır.Tez çalışmasında; giderek artan nüfusla birlikte oluşan yoğun yapılaşmanın kentlerde oluşturduğu sosyolojik, psikolojik ve ekonomik sorunlar ele alınmamış, yapılaşmanın doğada kötü etkiler bırakmaması için neler yapılabileceği ve yerleşimlerin ekolojik ifadesini taşıyabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiği araştırılmıştır.Tez çalışmasının birinci bölümünde çalışmanın amaç ve yöntemi açıklanmış ve literatür özeti ile bu konuda daha önce yapılan çalışmalara değinilmiştir. İkinci bölümde ise ekolojik yerleşimlerle ilgili kavramlar incelenerek ekolojik yerleşimlerin oluşum süreçleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde bir yerleşimin ekolojik ifadesi taşıyabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiği açıklanmış ve uygulanmış örneklerle desteklenmiştir. Dördüncü bölümde farklı ekolojik özelliklere sahip örnek yerleşimler incelenmiştir.Beşinci bölümde alan çalışması olarak İstanbul'da seçilen yeni yerleşim alanları ekolojik yerleşimler bağlamında incelenmiştir. Bu bölümde öncelikle İstanbul hakkında genel bilgilere yer verilerek, seçilen 10 yerleşim alanı; etkin kaynak, enerji, su kullanımı ve ekosistemin korunumu stratejileri açısından incelenmiştir. Bölüm sonucu genel değerlendirme bölümünde incelemeler sonucu elde edilen verilerle, yerleşimlerde uygulanan ekolojik tasarım stratejileriyle tablo oluşturulmuş ve elde edilen yüzdelik sonuçlar grafiklerle desteklenmiştir.Çalışmanın son bölümünde ise yapılan alan çalışmasından elde edilen sonuçlar tartışılmış ve ülkemizdeki yerleşimlerin, tasarım sürecinden itibaren ekolojik niteliğinde olabilmesi için, ne gibi uygulamaların yapılması gerektiği açıklanmıştır.Gerçekleştirilen tez çalışmasının amacı; İstanbul'da gerçekleştirilebilecek ekolojik yerleşimlerin tasarım süreçlerine ışık tutabilmek, ayrıca ekolojik yerleşimlerle ilgili yapılacak akedemik çalışmalara bilgi kaynağı oluşturabilmektir.

Ecological residential areas (ERA) are such a socities with their residents having an entegrative view about their life with a surety of complete sustainability on a main subject of sustaining, housining, working, education , health and social relations with using up their owned facilities. ERA, going on to a re-sustainable living style on our earth, is housining as an important stepping in such a way that humain behaviouries are turning from customs to suretiness. In this study, enviromental complications coming from increasing amount of men and their needs of housing growing by day to day are discussed. Besides it is tried to find a sustainable living model answering how that kind of living style is to be.In thesis, socıal, psychologıc and economıcal problems of cıtıes comıng from dense buıldıng together wıth ıncreasıng populatıon day by day are not analysed. what could be done for not resultıng unvanted effects of buıldıng-styles on nature and what kınd of necessıtıve propertıes of resıdents to have ecologıc characters ıs studıed.The aim and the method of the thesis is explaind at the first chapter. The summary of literature and research made before about the subject is mentioned. In the second chapter, the formation processes of ERA is explained analysing the related concepts with ERA. In the third chapter the necessity criteria of a settlement to be an ecologic character is explained and is supported by ERA examples aplicated. In the fourth chapter, the sample ERA having different ecological characters is analysed.In the fifth chapter, as an example of working-study-land, choosing new planned living areas at İstanbul city giving general information about it firstly are evaluated. The chosed 10 ERA is analysed on the view of the efficient usage of resorces, energy and waters and the strayegy of ecosystem protectivity. In the general evalution chapter, a table consisting of data gathered from analysis and ecological design strategies aplicated in ERA is prepared. The percented results obtained are supported with graphs.The final chapter of the thesis, the results obtained from this study is discussed and it is explained that what kind of applications must be done about ERA in our country to have an ecological characters begining from design processes.The aim of the thesis realised is that be able to guide the design processes of the possible ERA to be performed at İstanbul. Also be able to source of knowledge for academic research to make related to ERA in the future.Key Words; Ecological Architecture, Ecologic Foot Mark, Ecological Residantial Area, Ecocity.
An evaluation of ecological residential areas, examples from Istanbul
Keywords: Mimarlık; Architecture; Ekolojik Mimarlık; Ekolojik Ayak İzi; Ekolojik Yerleşim; Eko Kent.