Türkiye'de doğal gaz regülasyonu - Keskin, Gültekin (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2008)
1970'li yıllardaki petrol krizlerinden sonra, enerji sektörü, gaz sektörü ile birlikte kademeli olarak genişlemeye başlamıştır. Böyle bir gelişmeye bağlı olarak doğal gaz, dünyanın önemli enerji kaynaklarından biri haline gelmiştir. Çevre politikalarında giderek önem kazanmaya başlayan enerji kullanımının neden olduğu kirliliğin azaltılması diğer fosil yakıtlara göre daha az kirlilik emisyonuna sahip doğal gazın tercih edilmesinde büyük rol oynamaktadır.Ülkemizde, daha dinamik, daha şeffaf ve rekabetçi bir enerji piyasasının oluşturulması için 2 Mayıs 2001 tarihinde yasalaşan 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununu takiben kurulan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) doğal gazın yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için, rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterebilecek, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir enerji piyasasının oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanması amacıyla 19 Kasım 2001 tarihinde görevine başlamıştır.Bu tezde Dünya ve Türkiye de doğal gaz kullanımının genel yapısı ve düzenlemeleri hakkında bilgi verildikten sonra, 4646 Sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu öncesi durum ve Kanun sonrası yapı ele alınmıştır. Yapılan analiz sonucunda ise mevcut durumda yaşanan sorunlar irdelenmiş ve önerilerde bulunulmuştur.

After the oil crisis around 1970s the energy sector began to enlarge its connection to the natural gas sector step by step. Accordingly natural gas became to be one of the most eminent source of energy on the planet. The idea of reducing or better eliminating the pollution due to the use of energy within the environmental politics is the main reason for the preference of natural gas which has less emission of pollutants compared to the other fossil fuelsAfter the natural gas market law (4646) which is aimed to build a more dynamic,more transparent and competitive energy market , came to force on the 2nd May 2001 , Energy Market Regulatory Agency (EMRA) has been founded 19th November 2001 in order to secure the continuous supply of sufficient,high quality, low cost and environment friendly natural gas to the consumer by independently regulating and supervising a commercially powerful, sustained and transparent energy market operating under the rule of private legislation and competition.Within this thesis after giving general information on the structure and regulation of the natural gas supply in Turkey and on the globe, the situation before and after the natural gas market law (4646) has been investigated. Present problems we face have been analysed recommendations have been proposed.
Natural gas regulation in Turkiye
Keywords: Enerji; Energy; İşletme