Servo motor kontrollü MAG kaynak makinesi - Aydoğdu, Can İsmail (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2007)
Bu yüksek lisans tezinde otomotiv yan sanayinde amortisör imalatında kullanılan mekanik aksamlı MAG kaynak makinelerinde yasanan sorunlar tespit edilmis ve sorunların çözümü için hangi tip teknolojiden nasıl yararlanılması gerektigi izah edilmistir. Çalısmalar esnasında ortaya çıkan kaynak tipinin is parçasına uzaklıgının, kaynak prosesinde asırı önem arz ettigi, 1 mm'lik bir farkın kaynak parametrelerinde degisimlere ne denli etki ettigi tespit edilmistir. Problemlerin giderilmesi noktasında maliyet açısından en uygun teknoloji olarak Servo motor kontrollü, reçete sistemiyle çalısan, kartezyen sistemle tahrik edilen bir makine yapılması kararına varılmıs ve bu yönde çalısmalar yapılmıstır. Netice itibariyle yeni yapılan MAG Kaynak kabini, ZF Sachs Süs. Sistemlerı A.S. fabrikası bünyesinde Kasım-2006 tarihi itibariyle kullanıma alınmıs, tez yazımı esnasında bahsi geçen ve bu makinenin yapılması için sebep olusturan tüm sorunlar giderilmistir. Böylelikle akademik bir çalısmanın, yararlı sonuçlarıyla birlikte endüstride de kullanımı saglanmıstır.

In this master science thesis, the problems that are observed for mechanical structure MAG welding machines used in automotive industry to produce absorber have been identified and what kind of technology should be applied to solve the problems has been explained. As the results of all these studies, the importance of the distance between the work piece and the contact tip for welding process has been identified even though 1 mm over distance between work piece and contact tip effects the welding process so hardly. By the view of solving this problem, the manufacture of the servo controlled MAG welding machine forced by Cartesian coordinate system and Recipe system has been decided by the sense of most suitable technology as well as suited to financial aspects. As the consequently, the new MAG welding machine has been started to be operated in ZF Sachs Süs. Sistemleri A.S Plant since November-2006, the problems that are issued in the thesis and are the reasons for manufacturing of the new MAG welding machine have been eliminated. Thus, the application of the academic study with its beneficial results for industry has been obtained.
MAG welding machine with servo control
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Engineering Sciences