Design of silos as multi-tiered steel braced frame - Akyıldız, Yasemin Ezgi (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmanın odak noktası Çok Katmanlı Merkezi Çelik Çaprazlı Çerçevelerin sismik performansını araştırmaktır. Çok Katmanlı Merkezi Çelik Çaprazlı Çerçeveler, yüksek tek katlı bir bölme, taban ile çatı arasında diyafram ve düzlem dışı kolon desteği olmadan, yükseklik boyunca birden fazla destek paneline bölündüğünde oluşturulur. Çok Katmanlı Merkezi Çelik Çaprazlı Çerçeveler, endüstriyel depolar, uçak hangarları, stadyumlar, gösteri sanatları ve kongre merkezleri gibi yüksek tek katlı binalarda yanal kuvvetlere karşı dayanıklı sistem olarak yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Bu araştırmada aynı temel üzerine oturan içlerinde malzeme olarak buğday bulunan ve üç farklı çapraz konfigürasyonuna sahip üç adet silo 'Çok Katmanlı Sınırlı Merkezi Çelik Çaprazlı Çerçeveler' tasarım ilkesi ile çözülmüştür. Belirlenen çapraz konfigürasyonları sırasıyla X-Çapraz, 2-Katmanlı X-Çapraz ve Ters V Çaprazdır. Bu çalışmada, çelik eleman hesaplamaları yapılarak çapraz, kiriş ve kolon elemanları tasarlanmış olup siloların deprem anındaki sismik performansları doğrusal ve doğrusal olmayan analizler ile incelenmiştir. Daha doğru ve kesin sonuçlara ulaşmak için Zaman Tanım Alanında Analiz yapılmıştır. Doğrusal ve doğrusal olmayan analizlerin sonuçlarına göre farklı çapraz konfigürasyonlarına sahip üç silo karşılaştırılmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda X-Çapraz ve 2-Katmanlı X-Çapraz konfigürasyonlarının sismik performanslarının benzer olduğu, Ters-V Çapraz konfigürasyonun diğerlerinden tamamen farklı davrandığı anlaşılmıştır.

The focus of this study is on investigating the seismic performance of Multi-Tiered Concentrically Steel Braced Frames. Multi-Tiered Concentrically Steel Braced Frames are created when a tall single-story bay is divided into multiple bracing panels over the height, without diaphragms or out-of-plane column supports between the base and roof. Multi-Tiered Concentrically Steel Braced Frames are widely used as a lateral force-resisting system in tall single-story buildings such as industrial warehouses, airplane hangars, stadiums, and performing arts and convention centers. In this research, three silos, which store wheat as a material, with three different brace configurations, sitting on the same foundation, are modeled with the design principle of 'Multi-Tiered Ordinary Concentrically Steel Braced Frames'. The brace configurations for these three silos are X-Bracing, 2-Tier X-Bracing and Chevron Bracing, respectively. In this study, steel element calculations are performed and brace, beam and column elements are designed. Besides, the seismic performance of silos during an earthquake is investigated by linear and nonlinear analysis. In order to reach more accurate and precise results, Time History Analysis is used. According to linear and nonlinear analysis results, three silos with different brace configurations are compared. As a result of these studies, it is understood that the seismic performance of X-Bracing and 2-Tier X-Bracing are similar while Chevron Bracing behaves totally different from the others.
Siloların çok katmanlı çelik çaprazlı çerçeve olarak tasarımı
Keywords: Deprem Mühendisliği; Earthquake Engineering