Türkiye'de biyoetanol üretiminde kullanım potansiyeli olan tarımsal atık miktarının belirlenmesi - Yılmaz, Enes (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bu tez çalışmasında Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan veriler doğrultusunda Ülkemizdeki biyoetanol üretiminde değerlendirilebilecek tarımsal atık miktarı belirlenmiştir. Üretilen tarımsal ürünlerin miktarları TÜİK'ten temin edilmiş, literatürde verilmiş olan dönüşüm katsayıları kullanılarak bu ürünlerden açığa çıkabilecek atık miktarları hesaplanmıştır. Tarımsal atıklardan biyoetanol üretim verimlerinin hesaplanmasında daha önce yapılmış çalışmalarda elde edilen verim değerleri dikkate alınmıştır. 2017 yılı için toplam atık; tahıl samanı, mısır samanı ve şeker pancarı kalıntısı miktarı sırasıyla 29.5, 4.2 ve 13.7 milyon ton olarak hesaplanmıştır. Benzine % 5 oranında etanol katıldığında yıllık gereken etanol miktarı 164,25 milyon litre olarak hesaplanmıştır. Farklı proses koşulları biyoetanol üretim verimini etkilemektedir. Lignoselülozik etanol üretim verimi % 25 olarak kabul edildiğinde, 0,64 milyon ton buğday samanının Türkiye'de ulaştırma sektörü için gereken etanol miktarını telafi edeceği tespit edilmiştir. Yatırım maliyeti hesaba katılmadığında, buğday samanından biyoetanol üretim maliyeti 9.1 TL olarak hesaplanmıştır. Lignoselülozik etanol üretimi maliyeti yüksek bir proses olsa da artan petrol fiyatları gelecekten tarımsal atıklardan biyoetanol üretimini gerekli kılabilir.

In this thesis, lignocellulosic waste capacity and lignocellulosic bioethanol production potential of Turkey was analysed and evaluated for grain, corn and sugar cane plants. The amounts of agricultural products produced in our country were obtained from TURKSTAT and the amount of waste that could be released was calculated using these data. The yield values obtained from previous studies were used in the calculations. For the year 2017, amount of total wheat straw, corn straw and sugar cane residues were calculated to be 29.5, 4.2, and 13.7 tones, respectively. For obtaining % 5 ethanol-oil blend, 164.25 Million L ethanol is needed per year. The use of different preprocessing methods affect ethanol production yield. When lignocellulosic ethanol production yield is assumed to be % 25, 0.64 million tone wheat residue will compansate the production of required amount of bioethanol for transportation sector in Turkey. Exlcuding start up, cost of bioethanol production from wheat residues was determined to be 1.57 dolar per liter of bioethanol. Although lignocellulosic bioethanol production is a costly process, trend of increase in oil prices may necessitate the use of sustainable biofuel production from lignocellulosic wastes.
Determination of the agricultural waste capacity for bioethanol production in Turkey
Keywords: Enerji; Energy; Çevre Mühendisliği