CIGS ince film güneş hücreleri için altlık hazırlanması - Erdoğar, Kübra (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2011)
Fosil yakıtların zamanla enerji gereksinimi karşılayamayacak şekilde azalması ve çevreyi olumsuz yönde etkilemesi insanlığı alternatif enerjiler arama yoluna sevk etmiştir. Bu alternatif enerji kaynakları gücünü çeşitli doğal kaynaklardan alan ve hiç tükenmeyeceği düşünülen ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynaklarıdır. Bunların başında gelen güneş enerjisi, yenilenebilir enerji kaynaklarının temelini oluşturur. Dünyadaki hayatın temel enerji kaynağı güneştir. Üzerine güneş ışığı düştüğünde, güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine çeviren yapılara güneş pilleri denir. Güneş pillerinin çalışma ilkesi, Fotovoltaik olayına dayanır. Güneş pillerinin birçok çeşidi vardır. Bunlardan birisi de ince film güneş pilleridir. İnce film güneş pillerinde kullanılan malzeme ve işçiliğin az olmasının yanında malzemenin cam metal ve plastik folyo gibi çeşitli malzemeler üzerine geniş yüzeyler halinde kaplanması ince film güneş hücrelerini cazip kılmıştır.İnce film güneş hücrelerinden birisi de Bakır İndiyum Galyum Diseleneid ince film güneş hücreleridir. Hücrenin veriminin yüksek olması ve uygulanabilirlik açısından önemli bir faktör olan esnekliğin olup olmaması , düşük ya da yüksek maliyete sahip olması gibi faktörler hücrenin bir bileşeni olan altlık tabakasının seçimi için önemlidir. Cam, polimer, metal gibi malzemeler altlık olarak seçilebilir.Bu tezde seçilecek altlık tabakasının oluşturulacak hücrenin üzerindeki pürüzlülüğü ve adhezyonuna bağlı olarak elde edilebilecek verimi, uygulanabilirlik açısından esnekliği, maliyet ve bulunabilirlik etkileri değerlendirilerek altlık üzerine kaplanması gereken tabakaların seçimi üzerinde durulmuştur.

Decreasing fossil fuels and negative affects on environment, directs mankind to search alternative energies. These alternative energy sources which thought that their reserves are endless and don't harmfull on environment. Solar power which leads these energies, provides a basis of renewable energies. The main energy source of life on Earth is the sun. When sunlight falls on structures that convert sun's energy directly into electrical energy called solar cells. The working principle of solar cells, based on photovoltatic event. There are many types of solar cells. One of these types is thin-film solar cells. Using less material and labour, also coated wide surfaces at variety of materials such as glass, metal and plastic foil made thin-film solar cells desirable. One of the thin-film solar cells is copper indium gallium diseleneid. High efficiency of the cell and the presence or absence of flexibility (which is an important factor), low-or high cost factors are important for the selection of substrate as a component of the cell. Materials such as glass, polymer and metal can be select as substrate. In this thesis, substrate?s efficiency depending on roughness and adhesion on the cell which is going to be generate, flexibility in terms of feasibility, cost and availability effects are evaluated and also elaborated the selection of layers which need to be coated on substrate.
Substarte preparation for thin film CIGS solar cells
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Engineering Sciences