Yerel Elektrik Santral Büyüklüğünün ve Konumunun Dağıtım Şebekesine Etkisinin İncelenmesi - Gozel, Tuba (My University, 2023)
Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması için alınan kararlar ve teşvikler ile dağıtım sistemindeki yerel elektrik santraller (YES) artmaktadır. Artan YES’lerden daha çok faydalanmak için enerji depolama sistemlerinin kullanılması kaçınılmaz hale gelmektedir. Ancak yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle enerji depolama sistemleri kurulumundaki gecikmeye rağmen YES’ler artmaya devam etmektedir. Dağıtım sistemi planlayıcıları, YES’in olumlu etkisinin hangi büyüklükten sonra dağıtım sistemini olumsuz etkilemeye başlayacağını kestiremediğinden dolayı dağıtım sistemine belli oranda YES yerleştirirler. Bu da sisteminde daha büyük oranlarda YES barındırmayı engeller. Bu çalışmada; enerji depolama sistemi olmadan, dağıtım sisteminin mevcut durumunu koruyarak veya iyileştirerek ne kadar YES yerleştirilebileceği araştırılmaktadır. YES'in dağıtım sistemindeki güç kayıplarını ve bara gerilimlerini nasıl etkilediği incelenmektedir. Bu incelemede dağıtım sisteminin mevcut aktif güç kaybını koruyan ve aktif güç kaybını azaltan iki farklı YES büyüklüğü elde edilir. Ayrıca, dağıtım sisteminin mevcut gerilim profilini koruyan ve gerilim profilini iyileştiren iki farklı YES büyüklüğü daha elde edilir. Başka bir deyişle, aktif güç kaybı ve gerilim profili için maksimum ve optimal YES büyüklükleri elde edilmekte ve tartışılmaktadır. Bu çalışma ile YES’in dağıtım sistemi üzerindeki olumlu etkisinin; YES büyüklüğüne, konumuna ve dağıtım sistemi yapısına göre değiştiğini gösterilmektedir. Dağıtım sistemi planlayıcılarına, dağıtım sistemine göre maksimum YES kapasitesi belirlenebileceği fikri sunulmaktadır.
Keywords: Dağıtım sistemi; Yerel elektrik santrali; Güç kayıpları; Gerilim profili; Uygun büyüklük; Azami büyüklük; Barındırma kapasitesi