Kolajen nanofiber bazlı katmanlı yara örtü tiplerinin geliştirilmesi ve karakterizasyonu - Aras, Onur (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2018)
Diyabet hastalığı tüm dünyada 250 milyon kişide, ülkemizde ise ülke nüfusunun %7,2 'sinde görülmektedir. Bu hastaların %25'inde diyabetik ayak ülseri görülmektedir. Ülkemizde sağlıklı istatiksel veriler olmasa da yaklaşık 1.000.000 kişi yanık nedeniyle hastanelere başvururken, bunların 12.000 – 13.000?i hospitalize edilmekte ve yaklaşık 2000 kişi yanık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu rakamlara bakıldığında diyabetik ayak ülserlerinin ve yanıkların dünyada ve ülkemizde önemli vakalar olduğu görülmektedir. Bu tez çalışması kapsamında, diyabetik ayak ülserleri gibi kapanmayan yaraların ve derin yanık yaralarının tedavisinde kullanılabilecek katmanlı kolajen yara örtüsü tasarlanmıştır. Bu yaklaşım ile, derinin epidermis ve dermis tabakalarının taklit edilmesi öngörülmektedir. Bu amaçla öncelikle, epidermis tabakasını taklit edebilecek yapı için, liyofilizasyon (dondurarak kurutma) yöntemiyle yüksek ve düzgün gözenekliliğe sahip aynı zamanda maliyet noktasında daha avantajlı olan ipek fibroin bazlı süngerler üretilmiştir. Dermis tabakasını temsilen ise ipek fibroin süngerlerin üzeri elektrospin yöntemiyle kolajen nanofiber tabakasıyla kaplanmıştır. Kolajen nanofiber yapı cildin orta katmanında, üzerinde yeni hücrelerin büyüyebileceği bir elyaf ağı oluşturmuş olacaktır. Aynı zamanda yara iyileşmesinde, kolajen nanofiber yapıların yeni cilt hücrelerini yara bölgesine çekerek, iyileşmeyi hızlandıracağı öngörülmektedir. Bu nedenle, yara temas tabakası kolajen nanofiberden oluşmaktadır. Oluşan katmanlı doku iskeleleri SEM, TEM, FTIR, RAMAN ve DSC ile karakterize edilmiştir.

Diabetes mellitus is seen in 250 million people all over the world and 7,2% of the country population in our country. Diabetic foot ulcers are seen in 25% of these patients. Although there are no healthy statistical data in our country, approximately 1,000,000 people are hospitalized due to burns, 12,000 - 13,000 of them are hospitalized and approximately 2,000 people lose their lives because of burns. These figures show that diabetic foot ulcers and burns are important events in the world and in our country. Within the scope of this thesis, a layered collagen wound dressing is designed which can be used in the treatment of non-occlusive wounds such as diabetic foot ulcers and deep burn wounds. With this approach, deep epidermis and dermis layers are imitated. For this purpose, firstly, silk fibroin sponges have been produced which have a high and uniform porosity by means of lyophilization (freeze drying), which is also more advantageous at the cost point, in order to mimic the epidermis layer. Representative of the dermis layer is covered with silk fibroin sponges with a collagen nanofiber layer by electrospin method. The collagen nanofiber structure will form a fiber network on the middle layer of the skin, where new cells can grow. At the time of wound healing, collagen nanofiber structures are predicted to accelerate healing by attracting new skin cells to the wound area. For this reason, the wound contact layer is composed of collagen nanofiber. The resulting layered texture scaffolds are characterized by SEM, TEM, FTIR, RAMAN and DSC.
Collagen nanofiber based multilayer wound dressing development and characterization
Keywords: Biyomühendislik; Bioengineering; Kimya