Dağıtım sistemlerine yapay arı kolonisi algoritması ile yerel elektrik santrallerinin yerleştirilmesi - Şeker, Ayşe Aybike (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2013)
Güç sistemlerine yerleştirilen Yerel Elektrik Santralleri (YES) küçük boyutlu enerji üretim birimleridir. Artan enerji ihtiyacı ve çevresel faktörler yenilenebilir kaynakları da içine alan YES ile ilgili yapılan çalışmalara önem kazandırmıştır. YES dağıtım sistemlerinde kayıpları azaltmak, gerilim profilini düzeltmek, maliyeti düşürmek gibi pek çok fayda sağlar. Bu tezde YES'in faydalarından yararlanmak için gerekli olan yerleştirme yapılmıştır. Dağıtım sistemine en uygun yere ve en uygun boyutta YES'in yerleştirilmesi Yapay Arı Kolonisi (YAK) algoritması ile sağlanmıştır. Arıların yiyecek arama davranışı modellenerek geliştirilen YAK algoritması ile kayıpları en aza indiren YES'in yerleştirileceği yer ve boyutu belirlenmiştir. Yapay arı kolonisi algoritması sonuçları ızgara arama metodu ile karşılaştırılmış ve aynı sonuçların elde edildiği görülmüştür. Ayrıca arı kolonisinin arama uzayını daraltmak için bir duyarlılık ifadesi kullanılmış ve YAK algoritmasının koloni büyülüğü ile maksimum çevrim sayısı ilişkisi incelenmiştir.

Distributed Generators are small-scale power generation units. Increasing demand of energy and environmental factors bring studies about DGs -which includes renewable sources -into prominence. DGs have many advantages like reducing power loss, improving voltage profile, decreasing cost. In this study DG is integrated to system for those advantages. Artificial Bee Colony (ABC) algorithm is used to decide optimal size and place of DG. ABC algorithm is developed from foraging behavior of honey bees and it is used to find the place and size of DG in order to minimize power loss. ABC results are compared with grid search method and both results are in close agreement. In addition to that a loss sensitivity index developed for distribution systems are exploited to reduce the search space of optimization problem. The relation between colony size and maximum cycle parameters of ABC is analyzed.
Optimal allocation of distributed generators via arficial bee colony algorithm
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering; Yerel Elektrik Santralleri (YES); Yapay Arı Kolonisi (YAK) Algoritması; Güç Sistemleri.; Distributed Generation (DG); Artificial Bee Colony Algorithm (ABC); Power Systems