İnsan kaynakları yönetimi uygulamaları ve organizasyonel iklimin firma yenilikçilik düzeyi üzerine etkileri; ABD firmaları ve Türk firmaları karşılaştırması - Peçen, Ümit (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2012)
Bu araştırma İnsan Kaynakları yönetimi (İKY) uygulamalarının ve örgütsel iklimin firma yenilikçilik düzeyi üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma Amerika'da eğitim kurumlarında 546 çalışana ve Türkiye'de Bankacılık sektöründe 351 çalışana yönelik yapılmıştır. İlk olarak İKY yönetimi uygulamaları incelenmiş ve yedi faktör belirlenmiştir. Bunlar; i)davranış ve tutumlar (işe alma- seçme) ii) ekip çalışması iii) profesyonel gelişim ve eğitim iv)yazılı politikalar ve dokümantasyon v) çapraz fonksiyonel eğitim vi) performans değerleme ve ödüllendirme vii) geribildirim (feedback) değişkenleri ile incelenmiştir. İkinci olarak organizasyonel iklim incelenmiş ve beş faktör belirlenmiştir. Bunlar; i) yönetimin yenilikleri desteklemesi ii) iş yükü düzeyi iii) organizasyonel engellerin düzeyi iv) çalışanlar arası uyum ve v) kurumsal etik değişkenleri ile incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular, İKY uygulamalarının ve organizasyonel iklimin, organizasyonel yenilikçiliği olumlu etkilediği yönündedir.Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS for Windows 14 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri analiz etmek için faktör analizi, KMO ve Barlett's analizi, güvenilirlik analizi (Cronbach alphas), korelasyon analizi, hipotez testleri için hiyerarşik regresyon analizleri yapılmıştır. Ayrıca tanımlayıcı istatistikler için değişkenlerin ortalamaları ve standart sapmaları da çalışmada gösterilmiştir.Yöneticiler organizasyonlarının yenilikçilik düzeyini artırmak istiyorlarsa şüphesiz suretle tüm organizasyonel karar ve uygulamalarına dikkat etmelidirler. Ancak bu araştırmanında gösterdiği gibi takım çalışmalarının etkinleştirilmesi, profesyonel gelişim ve eğitim çabalarının yaygınlaştırılması, adil bir performans değerlemesi sonucunda yeterli bir ödüllendirme sistemi geliştirmesi, yenikçi faaliyetleri desteklenmesinin ve çalışanlarının bir uyum içerisinde olması organizasyonel yeniliçilik düzeyinin artırılması açısından gereklidir.

This study aims to explore the influence of Human Resource Management (HRM) activities and organizational climate on corporate innovativeness The data collected through interviews from 546 employees in US and 351 employees Turkey. The study first examines the relative influence of seven HRM activities of i) behavior and attitudes (in recruitment and selection) ii) teamwork iii) extensive training, iv) written policies, (v) training in multiple functions vi) performance appraisal and incentives, vii) feedback on innovativeness level. Secondly, the influence of five factors relating to organizational climate are examined. The second group factors are i) support for innovation, ii) workload pressure, iii) cohesion, iv) organizational boundaries and v) organizational ethics. The paper presents the influence of the two groups of factors on corporate innovativeness level.Survey method was used in the study. Collected information was analyzed with SPSS for Windows 14 software. To analyze the data such quantitative methods as factor analysis, KMO and Bartlett?s Test, reliability analysis (Cronbach alpha), correlation analysis, hypothesis tests for hierarchical regression analysis. In addition, as descriptive statistics variable averages and standard deviations were included in the study.Organizations? managers that strive to improve level of innovation, no doubt should review all their organizational decision-making and activities. However, as the results of this study also suggest, for organizational level of innovation to grow it is important to foster teamwork and harmony among co-workers, increase professional development and education activities, and develop incentives system based on a transparent and fair performance evaluation scheme.
The impacts of human resource management practices and organizational climate on organizational innovativeness level: A comparison in between Turkish firms and US firms
Keywords: İşletme; Business Administration