Örgütsel Öğrenme Kapasitesi, Çift Yeteneklilik, Çevre Dinamizmi ve Yenilik Performansı İlişkisi - Çelik, Vural; Kıtapcı, Hakan; Çetin Karabat, Burcin (My University, 2022)
Bu çalışma bilgi teknolojileri (BT) sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin örgütsel öğrenme kapasitelerinin, gelecek dönemlerde işletmede yapılacak yenilikleri ve çevresel dinamizmi nasıl etkileyeceğini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada çift yetenekliliğin örgütsel öğrenme kapasitesi üzerindeki etkisinin yanı sıra çevresel dinamizmin işletmelerin yenilik yapma performansını nasıl etkilediği incelenmektedir. Bu doğrultuda geliştirilen araştırma modelindeki ilişkileri ölçmek amacı ile BT sektöründe çalışan 311 orta ve üst düzey yöneticiden elde edilen veriler Smart PLS 2.0 ve SPSS programları aracılığı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde faktör analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Yapısal eşitlik modeli kullanılarak test edilen araştırma hipotezlerinin tamamı kabul edilmiştir. Farklı sektörlerdeki işletmelerin katılımı ile elde edilecek genişletilmiş veri setine rekabet ortamı, pazar dalgalanmaları gibi faktörlerin dahil edilmesi ile araştırma sonuçlarının genellenebilirliği artıracaktır.
Keywords: Örgütsel Öğrenme Kapasitesi; Keşifsel Yenilik; Düzeltici Yenilik