E-ticarette pazarlama yöntemlerinin yenilikçilik ve kurumsal performansa etkisi - Süerkan, Ozan (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Teknolojinin hızla gelişmekte olduğu, dijitalleşme faaliyetlerinin işletmelerin vizyon, misyon ve stratejileri arasında göz ardı edilemez hale geldiği dünyamızda firmalar için e-ticaret artık opsiyonel bir satış kanalı değil, bir zorunluluk halini almaya başlamıştır. Rekabette kendilerine avantaj sağlamak isteyen işletmeler, yeni bir satış kanalı oluşturmak, müşteriyle doğrudan iletişim ve etkileşim halinde olmak, müşteri/potansiyel müşteri datasını elde etmek ve işleyebilmek, uluslararası pazarlara ulaşmak gibi çeşitli amaçlarla e-ticarete atılmaktadırlar. Bazıları kendi e-ticaret platformlarını kurarken bazıları da kurulmuş olan e-pazaryerlerinde yerlerini almakta ve ürün/hizmetlerini dijital ortamlarda satışa sunmaktadırlar. Çeşitli amaçlarla e-ticarete adım atmış ve dijital platformlarda ürün/hizmetlerini satışa sunmuş olan işletmelerin başarıya ulaşmalarının en önemli unsurlarından biri e-ticaret kanallarının pazarlama stratejilerini belirlemek, bu stratejiler doğrultusunda pazarlama faaliyetlerini planlamak ve uygun pazarlama yöntemlerini seçerek rekabette avantaj sağlamaktır. E-ticaret faaliyetleri için bazı geleneksel pazarlama yöntemleri kullanılabileceği gibi, teknolojinin gelişimiyle birlikte elektronik platformların yaygınlaşması, iletişim hızı ve kolaylığının artması, müşteri/potansiyel müşteri ile elektronik ortamlarda mutlaka etkileşim halinde olunması gerekliliği sonucu ortaya çıkan dijital pazarlama yöntemlerinin de e-ticaret için vazgeçilmez olduğu açıktır. Bu çalışmada e-ticarette kullanılabilecek pazarlama yöntemleri incelenmiş, bu yöntemlerin elektronik satış platformlarının en önemli satış performansı göstergelerine etkisi analiz edilmiştir. Elektronik satış platformlarının en önemli üç performans kriteri olarak satış adedi, ziyaretçi sayısı ve ziyaretin satışa dönüşme oranı belirlenmiş, yeni kurulan bir e-ticaret sitesinde 6 aylık bir süre boyunca bazı pazarlama yöntemleri denenmiş ve bahsi geçen performans kriterlerine etkisi ortaya konulmuştur.

While technology is improving and digital transformation activities are taking very important place in strategies of companies in our world, e-commerce is not an optional sales channel any more, it becomes an obligation. Companies who target to compete better in the market, use e-commerce channels in various aims like having a new sales channel, becoming in closer relation and interaction with the consumers, gaining and analyzing data of customers/potential customers or building international commerce relationships. Some of them build their own e-commerce platforms and some become a member of various e-marketplaces. One of the most important success factors for the companies who put their products and services on the market is determining marketing strategies for their e-commerce channels, planning marketing activities on the light of these strategies and choosing the right marketing methods in order to achieve e-commerce targets. While planning the marketing activities of their e-commerce channels, companies could either use the traditional marketing methods or digital marketing methods, since e-platforms have become widespread, communication have become easier and speedier more than ever. Companies need to interact with the customers/potential customers in digital platforms, so digital marketing is a topic which has to take place in marketing strategies and to be worked on properly. Marketing methods for e-commerce are analyzed in this thesis with their impacts on the most important performance criteria of e-commerce platforms such as number of sales, number of visitors and conversion rate which is defined as the ratio of the number of shoppers to the number of total visitors. In a new built e-commerce web site of a telecommunications company, some marketing methods are applied and these performance criteria are measured for 6 months and impacts are analyzed.
Keywords: İşletme; Business Administration