Yükselen piyasa ekonomilerinde eğitim harcamaları büyüme ilişkisi: Panel veri analizi yaklaşımı - Adibeş, Ömer Nida (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde eğitim harcamaları, ekonomik büyümenin gerçekleşmesine katkıda bulunan en önemli değişkenlerden biridir. Literatürde eğitime yapılan yatırımların, uzun dönemde birçok ülkeye pozitif etkisinin olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, yükselen piyasa ekonomileri 1980-2018 yılları arasında ele alınmakta ve eğitim harcamaları ekonomik büyüme arasındaki ilişki panel ARDL sınır testi yöntemi ile araştırılmaktadır. Çalışmada yer alan yükselen piyasa ekonomileri; Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Güney Kore, Meksika, Polonya, Güney Afrika ve Türkiye ile sınırlı tutulmaktadır. Araştırma sonuçları eğitim veya eğitim harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin yükselen piyasa ekonomileri için geçerli olmadığına işaret etmektedir. Bu ekonomilerde okula kayıt oranlarının veya eğitim harcamalarının arttırılması ekonomik büyümeyi desteklememektedir. Buna karşın kişi başına düşen reel gayri safi sabit sermaye oluşumundaki farktaki değişim büyüme üzerinde kuvvetli bir pozitif etkiye sahiptir. Kısacası yükselen piyasa ekonomilerinde kişi başına düsşen sabit sermayenin diğer bir deyişle kişi başına düşen yatırımın arttırılması ekonomik büyüme açısından olumludur. Anahtar Sözcükler: Eğitim, Ekonomik Büyüme, Eğitim Harcamaları, Yükselen Piyasa Ekonomileri, Panel ARDL

In developed and developing countries, education expenditures are one of the most important variables that contribute to the economic growth. In the literature, it is clear that investments in education have a positive effect on many countries in the long run. In this study, emerging market economies were discussed between 1980 and 2018 and the relationship between education expenditures and economic growth is investigated by means of panel ARDL bounds test method. Emerging market economies included in this study is limited to Argentina, Brazil, China, India, Indonesia, South Korea, Mexico, Poland, South Africa and Turkey. Research results indicate that the relationship between education or education expenditures and economic growth is not valid for emerging market economies. Increasing enrollment rates or spending on education in these economies does not support economic growth. On the other hand, the change in the difference in real gross fixed capital formation per capita has a strong positive effect on growth. In short, increasing the fixed capital per capita in emerging market economies, in other words per capita investment, is positive for economic growth.
The relationship between education expenditure and growth inemerging market economies: A panel data analysis approach
Keywords: Ekonomi; Economics; Education; Economic Growth; Education Expenditures; Emerging Market Economies; Panel ARDL