Yeni tip dallanmış polioksietilen zincirleri içeren ftalosiyaninler - Ayhan, Mehmet Menaf (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2006)
Koordinasyon bileşiklerinden olan ftalosiyaninler, günümüz teknolojik ürünleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Metalsiz ve metalli ftalosiyaninler; kimyasal sensör, sıvı kristal, katalizör, non-lineer optik, fotodinamik terapi ve nanotüp gibi geniş uygulama alanları bulunması nedeniyle yıllardan beri bu bileşikler üzerinde çalışılmaktadır. Metalsiz ve metalli ftalosiyaninlerin en büyük dezavantajı organik çözücülerde ve suda çözünürlüğünün az olmasıdır. Ftalosiyanin halkası üzerine periferal ya da non-periferal olarak çeşitli sübstitüentlerin takılmasıyla çözünürlük arttırılabilir. Bu tez çalışması kapsamında sentezlenmiş olan ftalosiyaninler (10,11) sıvı kristal özellik göstermektedirler ve bu bileşikler sıvı kristal ve kimyasal sensör teknolojisinde kullanmak amacıyla tasarlanmıştır. Bu çalışmada, 2,3;9,10;16,17;23,24-Oktakis[ (2-(2-(2-etoksietoksi)etoksi)-l- (2-(2-etoksietoksi)etoksimetil) etilsulfanilmetil] ftalosiyanonato nikel (II) (10) ve 2,9,1 6,23 -Tetrakis [(2-(2-(2-etoksietoksi)etoksi)-l-(2-(2-etoksietoksi)etoksimetil) etilsulfanilmetil) ] tetrametil-ftalosiyanonato nikel(II) (11) bileşikleri sentezlendi. 1-1 1 Literatürde bulunmayan bu bileşiklerin yapısı; İR, UV-Vis, DSC, X-Ray, C ve H NMR spektroskopisi verileri ile aydınlatılmıştır.

Phthalocyanines are coordination compounds that are important for application in technological materials. Phthalocyanine and metallophthalocyanines have been investigated for many years in detail because of their wide application fields, including use in chemical sensors, liquid crystals, catalyst, nonlinear optic, photodynamic therapy and nanotube. A decisive disadvantage of phthalocyanine and metal phthalocyanines is their low solubility in organic solvents or water. The solubility can be increased, however, by introducing some groups into the pheripheral and non-peripheral positions of the phthalocyanine framework. Being synthesized phthalocyanines (10,11) in this study show liquid crystal properties and this compounds will be used for producing new materials to use in liquid crystal and chemical sensor technology In this study we describe the synthesis of new 2,3;9,10;16,17;23,24-Oktakis[ (2-(2-(2-ethoxiethoxi)ethoxi)- 1 -(2-(2-ethoxiethoxi)ethoximethyl) ethylsulfanhyl] phthalocyanonato Nickel (II) (10) and 2,9,16,23-Tetrakis [(2-(2-(2- ethoksiethoksi)ethoksi)-l -(2-(2-ethoksiethoksi)ethoksimethyl) ethylsulfanhyl) ] Tetramethyl-phthaloscyanonato Nickel(II) (11). The new compounds have been characterized by IR, DSC, X-Ray, UV-Vis, 13C, "HNMR.
Phthalocyanines with new type polyoxoethilen chains
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry