Çift yetenekliliğin pazar oryantasyonu ve firma performansı ile ilişkileri - Şanal, Mehmet (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2013)
Bu çalışma duyarlı pazar oryantasyonu, proaktif pazar oryantasyonu, faydacı ve keşifçi yenilik stratejileri ve firma performansı arasındaki ilişkiyi ampirik olarak test etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca faydacı ve keşifçi yenilik stratejilerinin bir arada yürütülmesi olarak tanımlanan organizasyonel çift yetenekliliğin yenilik ve finansal performans üzerindeki etkisini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla Türkiye genelinden 558 firmada anket yoluyla toplanan veriler yol analizi yöntemiyle test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgular proaktif pazar oryantasyonunun yenilik performansını daha fazla artırdığı gözlenen keşifçi yenilik stratejisi ile daha güçlü bir ilişki içerisinde olduğunu göstermektedir. Buna karşılık duyarlı pazar oryantasyonu finansal perfromansı daha çok artıran faydacı yenilik stratejisi ile daha güçlü bir ilişkiye sahiptir. Bunların yanında yenilik performanslarının strateji ve finansal performans arasındaki ilişkide aracılık rolüne sahip oldukları gözlemlenmiştir. Faydacı ve keşifçi yenilik stratejilerinin bir arada yürütülmesi şeklinde tanımlanan organizasyonel çift yeteneklilik ise yenilik ve finansal performans üzerinde her iki stratejiden daha yüksek bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimler: Pazar Oryantasyonu, Faydalanma, Keşfetme, Çift Yeteneklilik, Yenilik Performansı, Finansal Performans

This study aims to empirically test the relations among responsive and proactive market orientations, explorative and exploitative innovation strategies, and firm performance, and to compare the performance impact size of the combined strategy i.e. ambidexterity to that of individual impacts of explorative and exploitative innovation strategies. Data from 558 Turkish firms collected by a questionnaire study has been analyzed via path models. Findings indicate that proactive market orientation is more related to explorative innovation strategy which increases innovative performance more, and responsive market orientation is more related to exploitative innovation strategy which increases financial performance more. Innovative performance is a mediator in the strategy-performance relations. Ambidexterity has a greater performance impact than both exploration and exploitation.
The relationship of the ambidexterity with market orientation and firm performance
Keywords: İşletme; Business Administration; Market Orientation; Exploration; Exploitation; Ambidexterity; Innovation Performance; Financial Performance