Geri devirli ve geotekstil tabakalı evsel atık biyoreaktöründe sızıntı suyu kalitesinin incelenmesi - Pala, Burcu (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2018)
Atık depolama sahaları içinde organik maddelerin bulunduğu birçok kirleticiyi barındırmaktadırlar ve bu kirleticiler zamanla oluşan sızıntı suyuna geçmektedirler. Günümüzde atık depolama sahalarında nem, besin maddesi ve mikroorganizmaların atık gövdesine eşit dağılması ve atık stabilizasyonunun sağlanması için sızıntı suyu geri devri yapılmaktadır. Atık depolama sahalarında iki farklı tabakayı birbirinden ayırmak veya geomembranı korumak amacıyla kullanılan geotekstil malzeme gözenekli bir yapıya sahiptir. Ayrıca geotekstil malzemeler biyolojik arıtım amacıyla atık su arıtımında biyofiltre olarak kullanılmaktadırlar. Bertaraf edilmesi gereken arıtma çamurları içlerinde nem, organik besin maddeleri ve mikroorganizmaları içermektedirler. Bu çamurların atıklarla birlikte depolanması bertaraf yöntemlerinden birisidir. Bu çalışmada geotekstil malzeme biyofilm oluşturmak amacıyla kullanılmış olup, tek ve çift geotekstil tabakası kullanılması durumunda ve ayrıca arıtma çamuru ile birlikte depolandığında sızıntı suyu kalitesinin yerinde iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla sızıntı suyunun geri devredildiği dört adet pilot ölçekli biyoreaktör kullanılmıştır. İki reaktörde tek (R-2, R-3) ve bir reaktörde çift (R-4) tabakalı geotekstil kullanılırken, aynı zamanda iki reaktörün birinde arıtma çamuruyla (R-2) birlikte geotekstil kullanılmış, diğerinde (R-1) geotekstil kullanılmamıştır. İki geotekstil malzemenin kullanıldığı biyoreaktörde (R-4) sızıntı suyu kalitesinde iyileşme ve atık stabilizasyonunun sağlanması açısından daha iyi sonuç vermiştir. Ayrıca R-1 ve R-2'de arıtma çamuru kullanılmasından dolayı diğer reaktörlerden daha az giderim görülmüştür.

Landfills contain many pollutants in which organic matter is found and these pollutants. Nowadays, landfill is operated by circulating the leachate in order to distribute moisture, nutrients and microorganisms evenly to the waste body and to provide waste stabilization. Geotextile is a porous structure which used to separate two layers from each other or to protect the geomembrane in the landfill. In addition, geotextile materials are used as biofilter in wastewater treatment for biological treatment. Sewage sludge which should be disposed of, contains moisture, organic nutrients and microorganisms. Co-disposal of sewage sludge with municipal solid waste is one of the disposal methods. In this study, geotextile material was used to form biofilm. It is aimed to improvement the quality of leachate in situ when one and more than one geotextile layers use and also co-disposal of sewage sludge with municipal solid waste. For this purpose, four pilot scale bioreactors were used in which the leachate was recycled. While two reactors (R-2, R-3) are used one geotextile layer and one reactor are used more than one geotextile layers, at the same time, one of the two reactors used geotextile with sewage sludge (R-2) and the other (R-1) did not use geotextile. Bioreactor (R-4) which one more than geotextile layers were used, showed better results in terms of improving the quality of leachate and ensuring waste stabilization. Furthermore, it has been observed that co-disposal of sewage sludge with municipal solid waste reduces the removal.
Investigation of leachate quality in municipal landfill bioreactor with recirculation and geotextile layer
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering