Çinko katkılı/katkısız hidroksiapatit ince filmlerin silisyum altlıklar üzerine sol-gel yöntemiyle kaplanması - Sezer, Mehmet (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, sol-jel yöntemi kullanılıp, daldırma ile ince film kaplama yapılarak silisyum altlık üzerine çinko katkılı/katkısız HA kristalleri sentezlenmiştir. Oluşturulan sol-jel çözeltisinde Ca/P oranı 1,67 olacak şekilde ayarlanmıştır. Her numunesi 10 kat kaplanan ince filmler her kaplama sonrası 10' ar dakika tutulacak şekilde 1000 0C' lik fırında tutulmuş ve son kaplamadan sonra 40 dakika bu sıcaklıkta bekletilip, fırın ortamında soğutmaya bırakılmıştır. Farklı oranlarda kullanılan çinkonun HA kristal boyutu üzerindeki etkileri, oluşturulan ince filmlerin kalınlığı, ince filmdeki porozite oranları, mikroyapıları ve kimyasal analizleri XRD, SEM ve EDS kullanılarak incelenmiştir. Bu çalışmada çinko katkısı antimikrobiyal özelliğinden dolayı tercih edilmiştir.

In this study, a sol-gel method by dip coating is used to synthesize the zinc doped-undoped hydroxyapatite (HA) crystals on silicon substrate as a thin film. The Ca/P ratio in the generated sol-gel solution is set to be 1.67. Each specimen of the thin films which are coated 10 layers are kept in the furnace at 1000 0C for 10 minutes after each layer and after the last layer these specimens are sintered at 1000 0C for 40 minutes, then they were allowed to cool in the furnace atmosphere. The effect of the doped zinc in different concentration on the HA crystal size, thin films thickness and porosity rates, microstructures and chemical compositions are investigated by using X-Ray Diffraction (XRD), Scanning Electron Microscope (SEM) and Energy Dispersion Spectroscopy (EDS). In this work, Zinc additive is preferred due to its antimicrobial properties.
Zinc doped/undoped hydroxyapatite thin films on silicon wafer coated by sol-gel method
Keywords: Biyomühendislik; Bioengineering; Metalurji Mühendisliği