Çalışanların etkileme taktiklerinin örgütsel bağlılık, iş performansı ve iş stresine etkisi, kimya sektöründe bir uygulama - Yurttaş, Yılmazcan (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Çalışmanın amacı, etkileme taktikleri, örgütsel bağlılık, iş performansı, iş stresi arasındaki ilişkiyi ölçmektir. Hipotezleri test etmek amacıyla, kimya sektöründe görev yapmakta olan 293 beyaz yakalı çalışana anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada oluşturulan on sekiz hipotezden dokuzu kabul edilmiş, dokuzu kabul edilmemiştir. Analiz sonucunda mantıksal etkileme boyutu ile örgütsel stres arasında istatistiksel açıdan anlamlı ve negatif yönlü bir etkinin olduğu anlaşılmıştır. Mantıksal etkileme ile örgütsel bağlılık arasında, koalisyon taktiği boyutu ile örgütsel bağlılık arasında ve sokulganlık yoluyla etkileme ile örgütsel bağlılık arasında istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif yönlü bir etkinin olduğu görülmüştür. İş stresi ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı ve negatif yönlü bir etkinin olduğu belirlenmiştir. Mantıksal etkileme boyutu ile iş performans arasında, karşılıklı değişim yoluyla etkileme boyutu ile iş performans arasında ve sokulganlık yoluyla ikna boyutu ile iş performansı arasında istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif yönlü bir etkinin olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılık ile iş performans arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir etkinin olduğu belirlenmiştir.

The aim of the study is to measure the relationship between influence tactics, organizational commitment, job performance, job stress. In order to test hypotheses surveys were conducted with 293 white-collar employees in the chemical industry in Turkey. 9 of the 18 hypotheses were accepted and 9 of them were not accepted. As a result of the analysis, it was found that there was a statistically significant and negative effect between the dimension of rational influence and job stress. It has been found that there is a statistically significant and positive effect between the rational influence and the organizational commitment, between the coalition tactic and the organizational commitment, and between the influence of ingratiation and organizational commitment. It was determined that there was a significant and negative effect between job stress and organizational commitment. It has been found that there is a statistically significant and positive effect between rational influence tactics job performance,between job performance and exchance tactics, between ingratiation job performance. It was determined that there was a significant and positive effect between organizational commitment and organizational performance.
The effect of employee's influence tactics on organizational commitment, job performance and job stress a research into the chemical sector
Keywords: İşletme; Business Administration; Yukarı Yönlü Etkileme Taktikleri; Örgütsel Bağlılık; İş Performansı; İş Stresi; Upward Influence Tactics; Organizational Commitment; Job Performance; Job Stress