Kentsel değer dönüşümünde yenilikçi yaklaşımlar kapsamında katılımcı esnek değerleyici (KED) modelin uygulanabilirliği, Sütlüce örneği - Bülbül, Fatih (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2005)
Bu çalışma ile amaçlanan, değer kavramının kentsel alanları nasıl dönüştürdüğünün incelenmesi ve değer paylaşımının daha adil gerçekleşebileceği bir kentsel dönüşüm modeli arayışıdır. Dönüşüm; felsefi, ahlaki, yapısal ve sosyal değerleri dönüştüren sürecin adıdır. Kentsel dönüşüm, ülke bölge ve kent ölçeğinde sosyal ve ekonomik dengelerin kurulmasını, makro ve mikro ölçekte gerçekleştirilen kentsel dönüşüm uygulamalarının bir bütün içinde değerlendirilebilmesini sağlayacak ve kentin tüm fonksiyon alanlarına uygulanabilir bir modelle sağlanabildiği takdirde olumlu sonuçlar ortaya çıkarabilecektir. Bu durum bizi kentsel değer dağılımını hakkaniyet ölçüsüne göre sağlayan, katılımcı ve esnek bir model arayışına götürür. Hazırlanan çalışma bu kapsamda sekiz ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amaç, kapsam ve yöntemi ortaya konmuş, literatür kapsam başlığı altında tanıtılmıştır. İkinci bölümde çalışmanın kavramsal ve kuramsal temelleri araştırılmıştır. Bu doğrultuda kent kavramı, dönüşümü ve değer kavramının oynadığı belirleyici rol üzerinde durulmuş ve değeri oluşturan, değiştiren ve paylaştıran kentsel sistemler ve kavramları incelenmiştir. Üçüncü bölümde kentsel dönüşüm olgusunun gelişim süreci ortaya konmuştur. Bu kapsamda gelişmiş bazı ülkelerin kentsel dönüşüm politikaları ve Türkiye'de uygulanan kentsel dönüşüm politikaları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Dördüncü bölüm belli başlı kentsel dönüşüm uygulamalarının Dünya ve Türkiye örneklerini niteliklerine göre tasnif ederek, alt başlıklar halinde ayrıntılı olarak incelemektedir. VBeşinci bölüm yenilikçi dönüşüm modellerini incelemekte ve ... ve değerleyici bir model olarak ortaya konan KED kentsel dönüşüm modelini defayh yM-*V V" <^ '!« ) olarak açıklamaktadır. "' ' " ^ Altıncı bölüm yasal ve ekonomik süreci incelemektedir. Yedinci bölümde KED olarak tanımlanan kentsel dönüşüm modelinin kentsel mekânda uygulanabilirliği, Sütlüce Mahalle alanında seçilen örnek konut adalarında analitik etüt ve bu kapsamda geliştirilen tasarımlarla ortaya konulmuştur. Sekizinci bölüm Sütlüce'de seçilen Konut adalarında yapılan anket sonuçlarını değerlendirmektedir. Son bölümde ise ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiş, yapılan analitik etüt ve anket çalışmaları Sütlüce bölgesinde KED Modelinin uygulanabilir olduğunu göstermiştir.

In This study aims to investigate how the concept of value regenerates urban areas and to search for an urban regeneration model which enables the distribution of value to be more equitable. Urban regeneration will allow for the establishment of social and economic balances on the national, regional and urban scale; as well as an overall evaluation of urban regeneration applications executed on the macro and micro scales; it will also introduce positive results if it is provided with a model applicable to all functional areas of the city. This fact leads us to search for a participative and flexible model which enables equitable value distribution. In this context, the prepared study consists of eight main chapters. In the first section purpose, extent and method of the study are constituted and study of literature is explained, in the section of extent. In the second section, conceptual and theoretical bases of the study are examined. Within this framework, the concept of city, regeneration and the determining role of value concept are emphasized; urban systems and concepts which create, modify and share the value are taken into consideration. In the third chapter, the development process of urban regeneration event is dealt with. Within this general frame, urban regeneration policies of some developed countries and the urban regeneration policies applied in Turkey are thoroughly examined. The fourth chapter includes detailed analyses of major examples of urban regeneration applications in the world and in Turkey. In the fifth chapter innovative regeneration models are studied and urban regeneration PFR/KED (Participative-Flexible-Revaluation) model which is put forward as a participative, flexible and value adding model is explained. The chapter six examines the legal and economical process of thV'fcrbamW IS 4. ' *?.'*$? ''* fj$4f$ regeneration approach. %, % ^ ^w ! *^? ^ ^i. / ' * V'"- '.^' In the seventh chapter, the applicability of urban regeneration model defined as PFR/KED (Participative-Flexible-Revaluation) is examined by improved design models, in the extent of analytical research and field analyses of chosen urban blocks from the case area - Sütlüce district. The chapter eight evaluates the results of public survey aimed at displaying demographic, social and cultural aspects of the residents in the case area. Finally, in the last chapter the applicability of the urban regeneration PFR/KED model to the Sütlüce district is examined by means of land and public survey analyses.
Applicability of participative flexible revaluation (PFR/KED) model in the context of innovative approach for regeneration of urban value, the case of Sütlüce
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Şehircilik ve Bölge Planlama; Urban and Regional Planning