Ardışık kesikli reaktörlerde organik madde giderimi - Pınar Sözer, Zişan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2009)
Bu çalışmada antibiyotik içerikli atıksuların ardışık kesikli reaktörlerde biyolojik yöntemlerle arıtılabilirliği incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda deneylerde, birçok işletme kolaylığı sayesinde ardışık kesikli bir reaktör kullanılmıştır. Çalışmanın amacı biyolojik atıksu arıtma tesislerine gelen antibiyotik içerikli evsel atıksuların aktif çamur metoduyla arıtılabilirliğinin araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, ardışık kesikli bir reaktörde etken maddesi levofloksasin olan antibiyotik farklı konsantrasyonlarda denenerek evsel atıksulardaki giderimi incelenmiştir.İzmit Tütünçiftlik Evsel Atıksu Arıtma Tesisinden temin edilen aktif çamur çalışmalarda kullanılmıştır. Çalışma boyunca ana reaktör (R-A) ve kontrol reaktörü (R-K) olmak üzere iki reaktör işletmeye alınmış ve eş zamanlı olarak çalıştırılmışlardır. Levofloksasin etken maddeli antibiyotiğin farklı konsantrasyonları (0.5, 0.75, 1.0 mg/L) denenerek, Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) giderim verimi, Toplam Kjedahl Azotu (TKN), amonyak (NH3), pH, çözünmüş oksijen konsantrasyonu parametreleri günlük olarak ölçülmüştür.Çalışmada R-A'ya, farklı zaman dilimlerinde reaktör içindeki konsantrasyonu bilinen levofloksasin çözeltisinden ilave edilmiş ve aktif çamura yaptığı etkiler gözlenmiştir. Sisteme ilave edilen levofloksasin konsantrasyonunun artışıyla aktif çamur üzerindeki etkisinin arttığı ve mikroorganizmalar üzerinde belli bir toksik etki yarattığı tespit edilmiştir.

In this study, the treatability of wastewaters was investigated by biological treatment methods in the presence of antibiotics. For this purpose, a sequencing batch reactor was used due to their simplicity of operation. The main aim of the study is to investigate the treatability of domestic wastewaters having antibiotics by means of activated sludge method. In order to fulfil this aim, different concentrations of levofloksasin active substance was introduced to the sequencing batch reactor used in this study treating domestic wastewater.The activated sludge used was supplied from Izmit Tutunciftlik Sewage Treatment Plant. During the study, the main reactor (R-A) and the control reactor (R-K) were operated simultaneously. In order to observe the effect of different concentrations (0.5, 0.75, 1.0 mg/L) of antibiotic having levofloksasin as the active substance, important operational parameters such as COD, TKN, NH3, DO and pH were measured daily.During the study, a known amount of levofloksasin solution was introduced to the R-A reactor at different time periods in order to observe the negative effects of levofloksasin on the activated sludge. It was determined that as the concentration of levofloksasin solution was increased within the system, the negative effect on the activated sludge was increased and the toxic effect on the microorganisms with an increase in the levofloksasin concentration was also observed.
Organic substance removal in sequencing batch reactors
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering