Örgütsel kimlik algısı: Etkileyen faktörler ve sonuçları - Ertürk, Alper (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2003)
Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de faaliyet gösteren bir tersanede- yapılan alan araştırmasıyla, yukarıdan aşağı örgütsel iletişimin ve çalışanların örgütsel adalet algılarının örgütsel kimlik algılarını ne şekilde etkilediğini ve çalışanların örgütsel kimlik algılarının örgütsel vatandaşlık davranışlarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Araştırma maksadıyla, Gölcük Tersanesi Komutanlığında çalışan işçi personele 2000 anket dağıtılmış, 464 adedi geri alınarak analize dahil edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, "performans ve kariyer iletişimi", "dağıtımsal adalet algısı" ve "etkileşimsel adalet algısı"nın örgütsel kimlik algısını pozitif yönde etkilediği bulunmuştur. Bunun aksine, "görev iletişimi" ve "prosedürel adalet algısı'nın ise örgütsel kimlik algısı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı ortaya konulmuştur. Ayrıca, örgütsel kimlik algısının da örgütsel vatandaşlık davranışlarının "diğerlerini düşünme", "ileri görev bilinci", "nezaket tabanlı bilgilendirme", "yurttaşlık fazileti" ve "sportmenlik" davranışlarından oluşan beş alt boyutunun tamamını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bunların yanında, örgütsel kimlik algısının yukarıdan aşağı örgütsel iletişim ve örgütsel adalet algıları ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ara değişken etkisi ve demografik değişkenlerin örgütsel kimlik algısı üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Bu sonuçların yanında uygulamaya yönelik olarak da, çalışanların örgütsel kimlik algısının bireysel ve örgütsel açıdan önemi ve nasıl arttı rılabileceği hakkında değerlendirmeler, sonuçlar ve gelecek çalışmalar için öneriler yer almaktadır.

The purpose of this study is to identify the impact of top-down organizational communication and employees' perception of organizational justice on their organizational identification and the impact of employees' organizational identification on their organizational citizenship behaviors by a research done in a shipyard performing in Turkey. 2000 questionnaires were distributed to the blue collar employees of Gölcük Shipyard, 464 of them were returned and analysed. The results indicate that performance and career communication, distributive justice and interactional justice have direct positive influence on organizational identification. On the other hand, the results indicate that task communication and prosedural justice have no meaningful influence on organizational identification. Furthermore, the results also yield that organizational identification has direct positive influence on all sub-factors of organizational citizenship behaviors, which are altruism, constiousness, courtesy, civic virtue and sportsmanship. Moreover, mediator effects of organizational identification among top-down organizational communication, organizational justice and organizational citizenship behaviors, the relationships between demographic variables and organizational identification are also analyzed. Finally, this study provides guidelines to help managers to better understand how to increase organizational identification and to understand its importance for employees and organizations. Furthermore, this study also provides conclusions and suggestions for future studies.
Organizational identification: Its antecedents and consequences
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kamu Yönetimi; Public Administration; İşletme