Türkiye'de Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM) uydu yağış ürünlerinin yer ölçüm istasyonları verileri ile karşılaştırılması - Tonyalı, Tuba Nur (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)
Yağış, Dünya'nın iklim sistemini önemli ölçüde etkileyen küresel hidrolojik döngünün hayati bir bileşenidir. Bu nedenle yağışın doğru ölçümü ve analizi, yağışın iklim sistemindeki rolünü anlamak için en önemli etmenlerdendir. Bu nedenle, bu çalışmada Tropikal Yağış Ölçüm Misyonu (TRMM) Çoklu Uydu Yağış Analizi (TMPA) ürünlerinin Türkiye üzerinden yer ölçün istasyonları verileri ile değerlendirilmesi araştırılmaktadır. Karşılaştırma için, günlük TMPA yağış ürünleri (0.25º X 0.25º gridli), 2015-2019 dönemi için Türkiye'nin 1035 yer tabanlı istasyonuyla karşılaştırılmıştır. Yağış mekanizması üzerindeki topoğrafik ve bölgesel etkileri araştırmak amacıyla, meteoroloji istasyonlarının yüksekliklerine göre sınıflandırılmış yağış verileri, yedi coğrafi bölgede olmak üzere TMPA 3B42 V7 ürünleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlara göre, TMPA ürünleri ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde tüm bölgeler için gözlenen yağış miktarını olduğundan fazla tahmin etmektedir. Kışın, TMPA AR, BSR ve CAR (MR, MeR, EAR ve SEAR) bölgelerinde gözlenen yağış miktarını olduğundan fazla (az) tahmin eder. Yaz aylarında, TMPA yağış toplamları, CAR hariç tüm bölgelerde gözlemlenen değerlerden daha az görünmektedir. Değerlendirme istatistiklerinde, TMPA ile yersel ölçüm istasyonları arasındaki en yüksek mevsimsel korelasyon (r) sırasıyla ilkbahar (0,95), sonbahar (0,94), yaz (0,93) ve kış (0,91) mevsimlerinde bulunmuştur. MR, AR, MeR bölgelerinin kıyı bölgelerinde bu korelasyonların yüksek rakımlı istasyonlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Öte yandan, CAR ve BSR'nin yüksek seviye istasyonlarında (HLS ve MS) alçak seviye istasyonlarına göre en yüksek TMPA yersel ölçüm istasyonları arasındaki korelasyonlar bulunmuştur. Günlük istatistiklerde, en yüksek korelasyon katsayıları (r) sonbaharda, AR (LLS: 0,53, MLS: 0,54) ve MeR (LLS:0,50) alçak irtifa istasyonlarında bulunmuştur ve bunu yaz mevsiminde MS-EAR (0,46) ve MeR (0,43), kış mevsiminde ise MeR kıyı istasyonları (LLS: 0.43, MLS: 0.44) izlemiştir.

Precipitation is a vital component of the global hydrological cycle, which significantly affects the Earth's climate system. Therefore, accurate measurement and analysis of precipitation is one of the most important factors for understanding the role of precipitation in the climate system. Therefore, in this study, the evaluation of the Tropical Precipitation Measurement Mission (TRMM) Multi-Satellite Precipitation Analysis (TMPA) products with the data of ground measurement stations over Turkey is investigated. For comparison, daily TMPA precipitation products (0.25º X 0.25º grid) are compared to Turkey's 1035 ground-based stations for the period 2015-2019. In order to investigate the topographic and regional effects on the precipitation mechanism, precipitation data classified according to the altitudes of meteorological stations, including seven geographical regions were compared with TMPA 3B42 V7 products. According to the results, TMPA products overestimate the precipitation observed for all regions in the spring and autumn seasons. In winter, TMPA overestimates precipitation in the AR, BSR, and CAR (MR, MeR, EAR, and SEAR) regions. In summer, TMPA precipitation totals appear to be less than the values observed in all regions except CAR. In the evaluation statistics, the highest seasonal correlation (r) between TMPA and terrestrial measurement stations was found in spring (0.95), autumn (0.94), summer (0.93) and winter (0.91) seasons, respectively. It was observed that these correlations were higher in the coastal regions of the MR, AR, MeR regions compared to the high altitude stations. On the other hand, correlations between the highest TMPA terrestrial measurement stations were found at the high-level stations (HLS and MS) of CAR and BSR compared to the low-level stations. In daily statistics, the highest correlation coefficients (r) were found in autumn, AR (LLS: 0.53, MLS: 0.54) and MeR (LLS: 0.50) at low altitude stations, followed by MS-EAR (0.46) in summer) and MeR (0.43), and MeR coastal stations (LLS: 0.43, MLS: 0.44) in winter.
Comparision of Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM) multi-satellite precipitation analysis (TMPA) products with gauge-based data over Turkey
Keywords: Bilim ve Teknoloji; Science and Technology