Atık biyokütlelerden piroliz yöntemi ile hidrojence zengin sentez gazı üretimi - Solmaz, Kamer (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmada atık biyokütle kaynağı olan fındık kabuğu, odun peleti ve ceviz kabuğundan sabit yataklı reaktör kullanılarak sentez gazı üretilmiştir. Fındık kabuğu, odun peleti ve ceviz kabuğuna ek katalizör olarak kalsine edilmiş dolomit kullanılmıştır. Deneysel çalışması iki kademede gerçekleşmiştir. İlk olarak fındık kabukları, odun peleti ve ceviz kabukları örneklerindeki kül, nem, sabit karbon, uçucu madde, ve bileşen tayinleri yapılmıştır. İkinci kademede ise, sürükleyici gaz ortamında (N2) numuneye sabit yataklı boru tipi reaktörde piroliz işlemi uygulanmıştır. Piroliz sıcaklığı değiştirilerek ürün verimlerine etkisi belirlenmiş ve sıvı ürün verimi göz önüne alınarak en uygun piroliz koşulları araştırılmıştır. Katalizör kullanmadan yapılan deneyler sonucunda maximum hidrojen verimine (%37,36) 900°C de fındık kabuğu numunesinden ulaşılmıştır. Kalsine edimiş dolomit katalizörü ile yapılan analiz sonucunda ise maksimum hidrojen verimi (%37,68) 800°C de odun peleti numunesinden ölçülmüştür.

In this work, synthesis gas was produced using a fixed bed reactor from the hazelnut shells, wood pellets and walnut shells, which are waste biomass sources. Calcined dolomite was used as an additional catalyst to hazelnut shell, wood pellets and walnut shell. Experimental study took place in two stages. First, moisture, volatile matter, fixed carbon, ash and component determinations were made in the samples of hazelnut shells, wood pellets and walnut shells. In the second stage, pyrolysis process was applied to the sample in the sweeping gas environment (N2) in a fixed bed tubular reactor. The effect on product yields was determined by changing the pyrolysis temperature, and the most suitable pyrolysis conditions were investigated considering the liquid product yield. As a result of experiments without using a catalyst, the maximum hydrogen yield (37.36%) was obtained from the hazelnut shell sample at 900 °C. As a result of the analysis made with calcined dolomite catalyst, maximum hydrogen yield (37.68%) was measured from wood pellet sample at 800 °C.
Hydrogen rich synthesis gas production from waste biomass with pyrolysis method
Keywords: Kimya Mühendisliği; Chemical Engineering