Örgütsel öğrenme ve yenilikçi iş davranışı - Mete, Gökçen (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2007)
Günümüz organizasyonları degisen ve gelisen teknolojik, ekonomik ve sosyal alanlardaki degisime uyum saglayabilmek için formüller aramaktadır. Bu organizasyonlardan yeniliklere hızlı bir sekilde uyabilenler yarının organizasyonları olarak yasamlarını sürdürebileceklerdir. Ögrenen organizasyonlar degisimi yakalayabilen ve ihtiyaç duyulan dönüsümleri gerektigi anda gerçeklestirerek yenilebilen organizasyonlardır. Bu arastırmanın amacı ?Yenilikçi Is Davranısı?nın örgütsel ögrenme üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyarak bunun organizasyonlar tarafından anlasılmasına katkıda bulunmaktır. Arastırmanın birinci bölümünde, kavramsal bir çerçeve olusturacak olup, küresellesme, yeni ekonomi ve bilgi toplumu kavramlarına yer verilecektir, böylece örgütsel ögrenme sürecinin isletmeler için önem kazanmasının nedenleri tartısılması amaçlanmıstır. Ikinci bölümde ise isletmelerin bilgi konusuna bakısları, çalısan ve müsteri memnuniyeti, kalite ve verimlilik olguları ögrenme kavramı baglamı baglamında tartısılacaktır. Örgütsel ögrenmenin saglayacagı yararlar ve ortaya çıkaracagı yenilikçi is davranısları çalısmanın ikinci bölümün konusunu olusturmaktadır. Üçüncü ve son bölümde ise, Demir-Çelik sektöründe faaliyet gösteren özel bir kurum olan Isdemir A.S.'de yenilikçi is davranısını örgütsel ögrenme üzerinde etkisini ortaya koyabilmek amacıyla anket yöntemi kullanılarak yapılmıs ampirik bir arastırma ile konunun pratikteki durumu analiz edilmistir.

Todays organizations are searching for ways to adjust to changing and developing technological, social and economic fields. Organizations that are able to adapt to these changes and innovations will be able to continue existing as the organizations of the future. Learning organizations are those which are able to keep up with changes and perform the necessary changes when they are needed. The purpose of this research is to portray the positive effects that ?Innovative Work Behaviour? has on organizational learning and to assist in organizations' understanding of this effect. In the first section of this research, theoretical framework will be laid down and explanations for the terms globalization, new economy and information society will be given. Thus it is aimed to provide an argument regarding the reasons that organizational learning is important for businesses. In the second section, the viewpoints businesses have regarding information will be analyzed and discussed in context with workforce and customer satisfaction, quality and efficiency. The advantages of organizational learning and the innovative work behavior that is induced by organizational learning is the subject of the second section of this study. In the third and final section, empirical research performed with the use of a questionnaire in Isdemir A.S., a private corporation operating in the iron and steel industry, provides an analysis of the subject in practice.
Organizational learning and innovative work
Keywords: İşletme; Business Administration