Görünür bölgede yüksek absorplama özelliğine sahip boyar madde esaslı malzeme geliştirilmesi - Kireç, Vuslat (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Optik filtreler belirli dalga boyundaki ışığı geçirirken spektrumun diğer aralıklarındaki dalga boyunu absorplayan (soğuran) özelliğe sahip filtrelerdir. Işığın geçtiği aralıklar geniş veya dar olabildiği gibi geçiş noktaları yumuşak veya keskin olabilir. Absorptif ve dikroik filtre olmak üzere iki çeşit optik filtre vardır. Absorptif filtreler organik ve/veya inorganik bileşiklerden elde edilebilmektedir. Bu bileşikler belirli dalga boyundaki ışığı absorplarken diğer kısımları geçirirler. Dikroik filtreler ise ince filmlerle oluşturulan yansıtıcı yüzeylerdir. Dikroik filtreler absorptif filtrelere göre daha karışık prosesli ve maliyetli ürünlerdir. Literatürde absorptif filtreler genellikle tekstil boyaları kullanılarak oluşturulmaktadır. Temel olarak boya ya da pigmentlerin bir matris içinde çözünmesi ya da dağıtılması ile hazırlanırlar. Bu tezin konusu olan "görünür bölgeyi tamamen absorplayan, infrared bölgeyi geçiren" boyalarla yapılan filtre uygulamalarına yönelik çalışmalar çok kısıtlı olup, sistematik bir çalışma bulunmamaktadır. Konu üzerinde yalnızca birkaç firmanın ticari ürünü bulunmaktadır. Bu çalışma ile amaçlanan; 200-800 nm dalga boyları arasındaki ışığı geçirmeyip, 800 nm dalga boyu üzerinde ise geçirgenliği % 90 üzerinde olan bir optik film kaplamasında kullanılacak yeni nesil boyar madde esaslı malzeme geliştirilmesi ve buna bağlı olarak üretim metotlarının oluşturulmasıdır.

Optical filters are products with property that lets transmission of certain wavelengths while absorbing other wavelengths of the spectrum. The gaps that the light goes through can be wide or narrow, and also transmission points can be sharp or soft. There are two types of optical filters as absorptive and dichroic filters. Absorptive filters can be obtained from organic and/or inorganic compounds. These compounds absorb light with specific wavelengths while transmit remaining parts. Dichroic filters are reflecting surfaces that are made from thin films. Dichroic filters are much more complex and expensive products comparing to absorptive filters. In literature, absorptive filters are created in general with using textile dyes. Basically, they are prepared with dissolving or dispersing of dyes or pigments in a matrix. Studies on the applications of filters that are produced from dyes that "completely absorb the visible region and transmit infrared region" which are the subject of this study are very limited and there is not a systematic study. Only a few commercial products of some companies on this. The purpose of this study is the development of a new – generation dye based material that is to be used in optical film coating that does not transmit light between 200-800 nm while it has 90% and higher transmittance for over 800 nm wavelength.
Development of dye-based materiall with high absorption in the visible region
Keywords: Kimya; Chemistry