Camların kimyasal yapıları ve kimyasal bileşimlerine göre daldırma yöntemiyle matlaştırılması - Ahmetoğlu, Mahmut (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2006)
ivÖZETTEZ BAŞLIĞI: Camların Kimyasal Yapıları Ve Kimyasal BileşimlerineGöre Daldırma Yöntemiyle MatlaştırılmasıYAZAR ADI : Mahmut AHMETOĞLUCamın kimyasal yapısındaki kimyasalların değişkenliğine dayanarakyapılan araştırmalar sonucu değişik kimyasal yapıdaki camların, kimyasalkarışımla etkileşerek zamanla matlaştırılması olayı incelenmiştir. Matlaştırmaişlemi pratik olarak endüstride oldukça sık kullanılmaktadır. Bu işlem için ençok kullanılan kimyasal madde amonyumbiflorürdür.Bu çalışmada matlaştırma işlemi için amonyumbiflorür, amonyumklorür, Kalsiyum sülfat, parlatıcı karıştırılarak homojen karışım haline getirildi.Üretilen kimyasal ile yapılan kompozisyonlar deneysel çalışmada kullanıldı.Çalışmalarda elde edilen kimyasal karışımın halen piyasada mevcutbulunan ve yurt dışından ithal edilen lerit ve bu çalışmada geliştirilen karışımile yapılan matlaştırma işlemleri ile karşılaştırılması yapıldı.Elde edilen veriler ışığında laboratuvarda geliştirilen kimyasalkarışımın ithal ürünlere oranla daha kısa sürede ve daha ekonomik olarakmatlaştırma yaptığı sonucuna varıldı.

vSUMMARYIn this study we investigated the lusterless of diffrent chemicalcomposition glasses with the influence of our chemical mixture against thetime.Lusterless of glasses freguently used on industrial applications andmore used material is amoniumbifluoride.In this study we prepared homogen chemical compositionscontaining amoniumbifluoride, calciumsulphate and other chemicals likepolishers and then the compositions used on the experiments.The results obtained from our experiments were compared withcommercially available chemical, named ?lerit?.The comparison of the results with our chemical and lerit showed us thechemical obtained on our laboratories is more rapid and definite solution onthe lusterless of glasses an it is more economic then lerit .
Dulling of the glases according to their chemical structures and chemical compositions with the plunging method
Keywords: Kimya; Chemistry