Belediyelerde insan kaynakları planlaması - Erdil, Necmettin (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1999)
Yüzyıla girecek olduğumuz şu yıllarda tüm dünya planlamanın ne derece ehemmiyet arz ettiğinin farkındadır. Zira gerek ülkemizde ve gerekse dünyaya baktığımız da Atatürk'ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkan ülkelerin planlama yapmış olmalarının en önemli sebep olduğunu söylemek mümkündür. Geri kalmış ülkelere baktığımızda tamamen planlamadan uzak operasyon el bir yönetim anlayışının var olduğunu; gelişmiş ülkelere baktığımızda ise en ince ayrıntısına varıncaya dek her şeyin planlandığını görmek mümkündür. Dünyada gelişmiş ülkeler gerek ülke bütçesini planlarken ve gerekse o ülkedeki özel teşebbüs ve belediyeler bütçelerini planlarken alternatif birden fazla sayıda bütçe hazırlamaktan ve uygulama yılı içerisinde değişikliğe göre uygun olan bütçeyi devreye sokarak geri kalan süreyi ilgili bütçe ile sürdürmektedir..Ülkemizde bu manada çalışan özel teşebbüs olmasına rağmen kamuda ve belediyelerde bunlara rastlamak mümkün olmadığı gibi yasalarımızda buna engel teşkil etmektedirler. Kısacası dünya planlamaya bu derece önem vermesine rağmen ülkemizde bu konuda gerekli çalışmaların yapılabildiğini söylemek mümkün değildir. İşte planlamanın bu derece önemli bir unsur olması yanında İnsan Kaynakları planlaması da üretimin vazgeçilmez unsuru insan olduğuna göre önemli bir problem olarak karşımıza çıkar. Gerek özel teşebbüs ve gerekse belediyeler insan kaynaklarını yukarıda belirttiğimiz bütçeleri ile birlikte ele almalı, yatırım programlarını ve gelecekle ilgili tüm dönemleri göz önüne sererek en sağlıklı insan kaynaklarını hedeflere göre belirlemelidir. Özellikle dünya 1960'lı yıllardan sonra İnsan Kaynakları planlamasına ehemmiyet göstermiş ve bugün gelişmiş ülkelerin büyük bir çoğunluğu bu planlamayı bilimsel bir mantık iddialı olma çerçevesinde yapmaktadırlar. Üretimin en önemli unsuru ve vazgeçilmez unsuru insan faktörüdür. Dolayısıyla üretimgerçekleştirecek olan insanı, maliyet faktörlerini de göz önüne alarak en sağlıklı bir şekilde planlamak en akıllıca yol olacaktır. Yerel yönetimin önemli unsurlarından biri olan Belediyelerde uzun yıllar üst düzey yöneticilik yapmam ve buradaki insan kaynaklarının planlanmasında uzun yıllar sıkıntı çeken birisi olmam münasebetiyle böyle bir çalışmayı yapmamın belediyelere büyük bir katkı sağlayacağı inancındayım. Zira ülkemizde sayıları çok sık değişmekle birlikte bugün için yaklaşık 2.800'ü bulan belediyelerin bir çoğunda belki de tamamında bilimsel anlamda İnsan Kaynakları Planlaması yapılmamaktadır. Oysa bu planlamanın sağlıklı bir şekilde yapılmasının ülke ekonomisine dolayısıyla ülke insanına sağlayacağı katkıyı hesap etmek gerekmektedir.

Yet knocking the doors of the 21 st. Century, people around the world is aware how important planning is. Because planning is the most important factor in taking countries up to the level of contemporary civilizations as stated by Atatürk, which can easily be seen in our country and in the world as well. Having a look at the developing countries, one can easily see the presence of an operational management far from planning, whereas in the developed countries, it is seen that everything is planned to its finest detail. Developed countries in the world, when planning either their state budget or free enterprise and municipality budgets, they prepare alternative budgets, more than one in number, for instance one budget can be applied for one portion of the period and if there are major changes in the course of the time, then a more suitable budget becomes applicable. Despite the presence of free enterprises operating in such manner as above, state and municipal bodies unfortunately do not posses such applications; further to that, our legislations form an obstacle. Precisely, the world is giving utmost care to planning, whereas it is hard to say that necessary action is being taken in this regard. This planning being such an important element, human resources planning stands to be an important problem due to the unabandonable element, human being. Either free enterprises and municipalities have to consider human resources together with their above stated budgets, exposing their investment programs and all terms pertaining to the future, must determine the healthiest human resources as per set targets. Especially in the years following 1960, the world has given importance to human resources planning, and today, majority of the developed countries have been doing this planning within the framework of a scientific logic. The most important and unabandonable factor of production is the human factor. Therefore most efficient planning of the human resources, which will execute the production, would be the most clever method, incorporating it's cost factors as well. I strongly believe that, as a sufferer of human resources planning at the municipalities, my study will make an important input for the municipalities, where I have served as senior staff for many years. Because in Turkey, while frequently varying in number, approx. totalling to a sum of 2800 for the present, most or nearly all of the municipalities are far from being supported by human resources planning in a scientific manner. Whereas the contribution to economy and thus to public, that a healthy application of such planning, has to be calculated.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Engineering Sciences; İşletme