Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılığın bilgi paylaşımı ve firma performansı üzerine etkisi - Atakay, Birsen (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bu tez çalışmasında örgütsel adalet ve bağlılığın şirket performansı ve bilgi paylaşımı ile ilişkisi incelenmiştir. İnsan faktörü, kuruluşların varlığını sürdürmede en önemli rolü oynar. Bu nedenle çalışanların duyguları, tutumları, motivasyonları ve davranışları firmalar için çok önemlidir. Örgütsel bağlılık, çalışanların sorumluluklarını organizasyonun amaç ve hedefleri doğrultusunda motivasyonla ve hatta gönüllü olarak yerine getirmelerini sağlar. Bu nedenle firmaların örgütsel hedeflere ulaşma konusunda örgütsel bağlılığa sahip çalışanları olması çok önemlidir. Örgütsel bağlılığın temel belirleyicilerinden biri örgütsel adalettir. Çalışanlar için, firmadaki tüm sistemlerin adaletle işletilmesi, organizasyondaki birçok şeyden daha önemlidir. Çalışanların örgütsel adalet algıları, örgüte karşı ve dolayısıyla örgütsel bağlılıkta olumlu ya da olumsuz tutumlarını belirler. Yani, çalışanların kuruluş için faydalı olması, kuruluş için faydalı şeyler yapması ve yürekten çalışması için hem kurumsal adalet hem de kurumsal bağlılık belirleyicidir. Bu sayede çalışanlar bilgiyi paylaşmaktan çekinmezler, aksine işlerini daha iyi yapmak ve şirkete değer katan faaliyetleri desteklemek için daha fazla bilgi paylaşma eğilimindedirler. Ayrıca, çalışanların bu olumlu duyguları, tutumları ve davranışları sayesinde firma için daha yüksek performans kaçınılmaz olacaktır. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, bilgi paylaşımı ve firma performansı arasındaki ilişkileri araştırmaktır. Anket verilerinde 245 yanıttan oluşan bir örneklemden yararlanılmış olup, sonuçlar örgütsel adaletin örgütsel bağlılığı, bilgi paylaşımını ve firma performansını etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, örgütsel bağlılık bilgi paylaşımını ve firma performansını etkiler. Bilgi paylaşımının firma performansını etkilediği de tespit edilmiştir.

In this study, we studied the relation of organizational justice and commitment with the company performance and information sharing. The human factor plays the most important role in maintaining the existence of organizations. Therefore, emotions, attitudes, motivations, and behaviors of the employees are critical for firms. Organizational commitment enables employees to fulfill their responsibilities with motivation and even voluntariness in line with the aims and objectives of the organization. For this reason, it is very important for firms to have employees with organizational commitment in terms of achieving organizational goals. One of the main determinants of organizational commitment is organizational justice. For employees, the operation of all the systems in the firm with justice is more important than many things in the organization. Employees' perceptions of organizational justice determine their positive or negative attitudes towards the organization and therefore in their organizational commitment. Namely, both organizational justice and organizational commitment are decisive for the employees to be useful for the organization, do useful things for the organization and work heartily. In this way, employees do not hesitate to share knowledge, on the contrary, they tend to share more knowledge in order to do their job better and support activities that add value to the firm. In addition, thanks to these positive emotions, attitudes, and behaviors of employees, higher performance will be inevitable for the firm. In this context, the purpose of this study is to investigate the relationships among organizational justice, organizational commitment, knowledge sharing, and firm performance. By using the survey data from a sample of 245 responses, our results suggest that organizational justice affects organizational commitment, knowledge sharing, and firm performance. Moreover, organizational commitment influences knowledge sharing and firm performance. It is also found that knowledge sharing affects firm performance.
The effect of organizational justice and organizational commitment on knowledge sharing and firm performance
Keywords: İşletme; Business Administration