Alüminyum elektrotlar kullanılarak tekstil atık suyu ve boyalarının elektrokoagülasyon ile arıtımı - Can, Orhan Taner (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2002)
Bu çalışmada elektrokoagülasyon ile reaktif tekstil boyası (Remazol Red RB 133) çözeltilerinden renk giderimi ve tekstil atıksularından COD ve türbidite giderimi araştırılmıştır. Bu amaçla monopolar paralel bağlı alüminyum elektrotların kullanıldığı bir elektrokimyasal reaktör tasarlanmıştır. Renk giderimi, COD ve türbidite giderimi üzerine pH, iletkenlik, akım yoğunluğu, karıştırma hızı, zaman, konsantrasyon, polielektrolit ilavesi gibi parametrelerin etkisi araştırılmıştır. Ayrıca enerji tüketimi, çözünmüş alüminyumun renk giderme kapasitesi ve çözünmüş alüminyumun COD giderme kapasitesi incelenmiştir. Alüminyum elektrotların kullanıldığı elektrokoagülasyon proseslerinde kirleticilerin giderimin de iki asıl etkileşme mekanizması mümkündür; pH 4.0-6.5 aralığında monomerik ve polimerik alüminyum hidroksit türlerinin çökelme mekanizması, pH>6.5 aralığında Al(OH)3 ve polimerik alüminyum hidroksit türlerinin adsorpsiyon mekanizması. Yapılan çalışmalarda elektrokoagülasyonun renk ve türbidite giderminde oldukça etkili olduğu, ancak tekstil atıksularından COD giderimin de aynı düzeyde etkili olmadığı görülmüştür. Bu da Al türlerinin çözünmüş COD gidermede kısmen etkili olduğunu göstermektedir.

The purpose of this study was to investigate the decolonization of the reactive textile dye solutions (Remazol Red RB 133) and the removal of COD and turbidity from textile wastewater by electrocoagulation. This for purpose, aluminium electrode is connected in a monopolar paralel electrochemical reactor. The effect on the decolourization and the removal of COD and turbidity of parameters such as, current density, initial pH, conductivity, stirring rate, dye concentration, time and polyelectrolyte concentration were investigated. Energy consumption, decolourization capacity of dissolved aluminium and removal of COD capacity of dissolved aluminium havealso been examined. There is two mechanisms for removal of pollutants where aluminium electrode used in electrocoagulation process ; pH 4.0-6.5 precipitation mechanism of monomelic and polimeric aluminium hidrokside species are as fallows. pH > 6.5 adsorption mechanism of Al(OH)3 and polimeric are as fallows. In this study, electrocoagulation have been effective for decolourization and removal of turbidity, but removal of COD from textile wastewater not so much. Aluminium hidrokside species was observed partially effective to remove COD.
Treatment of textile wastewater and dyes with electrocoagulation method by aluminium electrodes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering