Girişimcilik iklimi ve yenilik performansına etkileri - Kayhan, Tuncay (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2005)
Günümüz çevre koşullarında ve globalleşen dünya şartlarında firmalar daha" dinamik ve aynı zamanda da hızlı reaksiyon gösteren esnek bir yapıya ulaşmak için, mutlak surette kendi içlerine dönmeliler ve pazar koşullan karşısında yapısal değişikliğe giderek çalışanlarının da yönetsel kararlara ve yenilik süreçlerine katılımlarını sağlamalıdırlar. Şirketlerin hızla değişen pazar şartlarına ayak uydurup varlıklarını devam ettirebilmeleri için firmaların girişimcilik iklimi konusunda daha duyarlı olmalarına ve yenilik düşüncesine nasıl yaklaştıklarına bağlıdır. Şirket içi girişimcilik, girişimci davranışının büyük bir organizasyonun tüm kademelerinde potansiyel yenilikleri uyandırmak ve gerçekleştirmek amacıyla desteklenmesini teşvik edilmesini gerektiren bir yaklaşımdır. Yeni ürün veya yeni fikirlerin üretilmesi, ve sonuçta yenilik yapılabilmesi için firmaların mutlak suretle çalışanlarını güdüleyici nitelikte girişime yönelik bir iklim ve kültür oluşturması günümüz rekabet ortamının bir gereğidir. Araştırma maksadıyla Gebze ve civarındaki cam endüstrisinde faaliyet gösteren firmalar üzerinde seçilmiştir. Yapılan uygulamada, pazar şartlarından etkilenen küçük ve orta büyüklükteki bu işletmelerin girişimcilik iklimi özelliklerinin, önemli performans kriterleri üzerindeki etkileri ölçülmüştür. İç girişimcilik ve girişimcilik iklimi boyutlarının performans faktörlerine olan pozitif yönlü etkileri istatistiksel olarak ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular Türk Sanayisi'nin gelişimi için önemli bilgiler ortaya çıkarmıştır. Bu bulguların yanında araştırmanın sonuçlan tartışılmış, hem yöneticiler ve girişimciler, hem de akademisyenler için öneriler sunulmuştur..

Studies on the climate of Entrepreneurship have grown rapidly during the last decade. Increasing intensity of competitiveness in local and global markets has made Intrapreneurship and entrepreneurial climate more important to develop a competitive advantage and sustain it. Entrepreneurial climate is a corporate cultural orientation including management support, the appropriate use of rewards, availability of resources including the time availability, supportive organizational structure, risk taking and tolerance for failure. Rapid changes occurring in the task environment, force companies to identify the opportunities and threats leading to be more entrepreneurial, adaptative and innovative to sustain their competitiveness. Our research has been conducted on large manufacturing firms in glass and glass materials sector and chosen randomly from Gebze and Koaceli regions of Turkey. We analyzed the effects on important performance criteria of firm's entrepreneurial climate characteristics which are affected by market conditions. The direct effects of entrepreneurial climate dimensions on performance factors have been explored. The results of this research provide guidelines to help both managers and entrepreneurs and also academicians to better understand the importance of Entrepreneurial climate, how to create and improve it. Finally conclusions and suggestions for future studies are presented.
Entrepreneurial climate and effect on the innovative performance
Keywords: İşletme; Business Administration