Otomotiv yan sanayi olarak faaliyet gösteren bir fabrikanın çevre yönetim sisteminin ISO 14001:2015 revizyonuna adaptasyonu ve atık yönetiminin iyileştirilmesi - Gülsoy, Gülbahar (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Otomotiv Sektörü 2016 yılı itibariyle 4 trilyon dolar ile dünya ekonomisinin yaklaşık %5'ini oluşturmakta olup dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine tekabül etmektedir. Otomotiv Sektörünün olmazsa olmaz olan otomotiv yan sanayi; mamul üretim kapasitesi, mamul çeşitliliği ve ulaştığı standartlar itibariyle, ülkemizde imal edilen taşıt araçları için gerekli olan yedek parçaların en az %85'ini karşılayabilecek düzeye erişmiştir. Otomotiv endüstrinin gelecek 5-10 yıl içinde yapacağı yeniliklerin geçtiğimiz 50 yılda ortaya koyduğu ilerlemelerden çok daha büyük boyutta olacağı tahmin edilmektedir. Fosil yakıtların belli süre sonra azalacak olması, petrol fiyatlarının çok fazla dalgalanması ve fosil yakıtlı arabaların çevreye olumsuz etkileri gelişmeleri daha da hızlandırmaktadır. Otomotiv sanayisindeki en büyük gelişmeler; özellikle de çevre ve enerji konularında beklenmektedir. Dünya çapında artış gösteren olumsuz çevre şartları ve çevre kirliliğinden oluşan yüksek maliyetler, tedarikçi ve tüketici talepleri; otomotiv üreticilerinin emisyon düşürücü, yüksek enerji verimliliğine sahip ürünlere, kaynakları israf etmeyen çözümlere, yeni nesil malzeme kullanımına, çevre yönetim sistemi kurmalarına ve sürekli iyileştirmeye yönlendirmektedir. ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS) Standartları, işletmelerin yürütmekte olduğu faaliyetlerin çevre boyutlarını ve bu boyutların çevresel etkilerini kontrol altına alabilmeleri için gerekli yapıyı kurmalarını sağlayan gönüllülük esasına dayalı standartlar serisidir. ISO standartları dünya genelinde işletmeler için ortak bir dil oluşturması ve ticari beklentiler bu standartları zorunluluk halini getirmiştir. Bu çalışmada çevre yönetim sistemi standartları hakkında bilgiler verilerek, ISO standartlarından 14001:2004 versiyonundan 14001:2015 versiyonuna geçiş süreci incelenmiştir. Çevre Yönetim Sistemi Standardı ve Atık Yönetimi kapsamında yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların sağladığı yararlar üzerinde durulmuştur.

As of 2016 with 4 trillion dollars, The Automotive Sector makes up 5% of the world economy, being corresponded to the 4th largest economy in the world. Being indispensable part of the Automotive Sector, the Automotive Sub-industry, regarding product producing capacity, product variety and the standards it has acquired, has reached the level that being able to produce 85% of the spare parts needed by vehicles produced in our country. It is predicted that innovations the Automotive Industry is going to achieve in next 5-10 years in the future will be much greater than the progresses put in 50 years in the past. Being the fossil fuels going to be diminished after certain time, being petroleum prices fluctuate too much, and negative effects of fuel powered cars make progresses accelerate further. The greatest developments in the Automotive Industry are expected especially in the fields of environment and energy. High costs due to increasing negative environmental conditions in worldwide and environmental pollution, and demands of suppliers and consumers direct automotive producers to products that emission reducer and have high energy productivity, solutions that not waste resources, use of new generation materials, establish and continuously improve the environmental management system. ISO 14000 Environmental Management System (EMS) Standards are voluntary standard series that provide businesses to establish structure needed to control environmental dimensions of their activities and environmental effects of those dimensions. The fact that ISO standards create common language for companies in worldwide and commercial expectations made those standards obligatory. In this study, the process of transition from 1400:2014 version of ISO standards to 14001:2015 version of it has been examined through giving information about standard of environmental management system. It has been emphasized studies within the Environmental Management System Standard and Waste Management and the benefits of these studies provide.
Adaptation of the environmental management system of a factory operating as an automotive supplier industry to ISO 14001:2015 revision and improvement of waste management
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering