Lojistik sektöründe iş sağliği ve güvenliği uygulamalari ve risk analizleri - Peker, Volkan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2009)
Günümüzde işletmeler serbest piyasa koşullarında firma devamlılığını sağlamak ve kar elde etmek gibi hedeflerle birbirleriyle kıyasıya rekabet etmektedirler. Bu nedenle rekabet avantajı sağlayacak tüm unsurlar değerlendirilmekte ve farklılık yaratarak rakiplerden bir adım öne geçme gayretleri giderek artmaktadır.Firmaların bilgi paylaşımının üst seviyede olduğu günümüz koşullarında üretim maliyetleri benzerlik göstermekte ve rekabet avantajı için lojistik, iş güvenliği ve sağlığı gibi unsurlarda optimizasyonun sağlanması önem arz etmektedir. Ülke ve firma bütçelerinde önemli bir yer tutan lojistik faaliyetlerin uygun planlanması ve verimlilik esasına göre icrası önemli kazanımları beraberinde getirebileceği gibi yer ve zaman faydaları ile katma değer oluşturulmuş olacaktır.İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları hem firma prestijinin, hem çalışan memnuniyetinin ve işçi sağlığının korunması sağlar. Hem de işverenin kanuni zorunluluklarını yerine getirmesinin ötesinde iş sağlığı ve güvenliği harcamalarından daha fazla kazancı bu uygulamalar vesilesi ile sağlayacak olması nedeni ile rekabet avantajı sağlamaktadır. Lojistiğin kendisinin doğru değerlendirilmesi bir rekabet avantajı oluştururken, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının gerektiği gibi yapıldığı bir lojistik faaliyette bu avantaj artmaktadır.

In today?s contemporary world companies are competing hardly as never before, in order to gain profit and to provide continuity in this free market conditions. In this respect , all instruments or measures are taken into consideration which can provide competitive advantage, as to create a difference to be a step forward from other companies.Moreover ,in today?s conditions the information is easily be shared between the companies , so it?s very important to optimize the issues such as; logistics and health and safety to gain competitive advantage in free market conditions. The appropriate planning of logistcs operations and its implementation according to esence of effectiveness provide additional value to the company and country budgets.Health and safety applications help to protect both the company's prestige and the cost of labor, while complying with legal obligations of employers. Furthermore, it will provide a competitive advantage so the company gains more from the expenses of health and safety. Its a competitive advantage to evaluate logistics itself correctively, in addition to that this advantage increases in logistics operations which includes health and safety applications that are applied appropriately.
Health and safety applications and risk analysis in logistics sector
Keywords: Halk Sağlığı; Public Health; Kazalar