Küreselleşme ve Türkiye - Köse, Muammer (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2009)
Küreselleşme, insanla ilgili tüm faaliyetlerin yeryüzüne yayılarak dünya ölçeğinde işlerlik kazanmasıdır. Bu Durum 1980 yılından itibaren, liberal ekonomi politikalarının ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle hızlanarak bugünkü duruma gelmiştir. Bu konu ile ilgili olarak bir çok tanım yapılmaktadır. Küreselleşmeyi yönlendiren aktörler olarak Çok Uluslu Şirketler, NGO'lar (Sivil toplum Örgütleri) ve Ulus Devletler önemli roller oynamaktalar. Ulus Devletler bu yeni süreçte tartışılan önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye ekonomik anlamda bu sürece 1980'li yıllarda ekonomisini revize ederek dahil olmayı başarmıştır.

Globalization is a subject that all activities related to human, scattered all around the world. since 1980, Globalization, with the efects of the policy of the liberal economy and technological improvements has raised up to this level nowadays. There are so many explanations about globalizations. Actors that lead the globlization are: Multinational Companies, Non-Govermental Organizations and Nation States. There are quarrels about nation states and their formal state and especially about its governance power. Beginning by 1980's, Turkey, economically has begun to revise its system and now it's an actor, a partner of global world.
Globalization and Turkey
Keywords: Ekonomi; Economics