Dikey eksenli bir darrieus türbin dizayn edilmesi ve kanat üretimi - Dursun, Bahtiyar (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2006)
Dünya üzerinde fosil yakıtların giderek azalması, ülkeleri yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklan arayışı içine girmesini sağlamıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklan arasında rüzgar, doğada bol bulunması, temiz enerji kaynağı olması, bedava olması ve en önemlisi CO2 emisyonu olmayan enerji olması ile tercih unsuru olmuştur. Rüzgar enerjisi rüzgar türbinleri vasıtasıyla kullanılabilecek enerji türlerine çevrilmektedir. Rüzgar türbinleri mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren mekanizmalardır. Rüzgar türbinleri ise kendi aralarında dikey ve yatay eksenli olmalarına göre sınıflandırılmaktadır. Bu çalışmada, dikey eksenli bir darrieus rüzgar türbini tasarımı aşama aşama gerçekleştirilecektir. Ayrıca türbin kanadı üretimi yapılacaktır. Dikey eksenli rüzgar türbininde ilk olarak kanat tasarımı, kanat profili seçilerek gerçekleştirilecektir. Kanat tasarımından sonra kanatların monte edileceği rotor mili tasarlanacaktır. Rotor milini çevreleyen türbin direği tasarlanacaktır. Daha sonra rotor mili ve türbin direğinin monte edileceği kule tasarımı gerçekleştirilecektir. Kule tasarlandıktan sonra kulenin içerisinde yer alan alternatör ve dişli kutusu tasarımı yapılacaktır. En son olarak mekanik tasarım yapıldıktan sonra türbini dengede tutmak için destek sistemi tasarımı yapılacaktır. Darrieus rüzgar türbini tasarımı tamamlandıktan sonra türbin kanadı üretilecektir.

Decrease of fossil fuels all around the world, made the countries search for new and renewable energy sources. Among the renewable energy sources, wind energy is much prefered because of its existence in the nature, being clean, being cheap and most important, not having CO2 emission. Wind energy can be converted to any consumable energy by means of wind turbines. Wind turbines are mechanisms which convert mechanical energy to electrical energy. Wind turbines can be classified in two categories: vertical axis and horizantal axis. In this study, a Darrieus turbine with vertical axis will be designed step by step. Also the airfoil of the wind turbine will be produced. First, the airfoil will be designed by choosing the profile of the airfoil. After the airfoil has been designed, the rotor shaft which the airfoils is assembled, will be designed. Then the turbine pole surrounding the rotor shaft will be designed. Then the tower which the turbine pole and rotor shaft is assembled. After designing the tower, the gearbox and alternator will be designed. At last, after making the mechanical design, support sytem design for balancing the turbine will be made. After completing the design of the darrieus wind turbine, the airfoils of the turbine will be produced.
A vertical axis darrieus wind turbine design and blade manufacturing
Keywords: Enerji; Energy