Bir grup hekimin stresle başa çıkma tekniklerinin değerlendirilmesi - Şen, Humman; Toygar, Mehmet; Türker, Türker; İnce, Nurhan; Tuğcu, Harun; Keskin, Halil (My University, 2012)
Amaç: Bu araştırma uzman hekimlerin yaşadıkları stresle baş etme yöntemlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Gereç-Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Çalışma kapsamında 2009 yılında İstanbul ve çevresinde bulunan 5 farklı sağlık kurumunda çalışan 100 uzman hekime stresle başa çıkma ölçeği uygulanmıştır.Bulgular ve Sonuçlar: Katılımcıların stresle başa çıkma tarzları ölçeğinin alt kategorilerinden aldığı puanlar sırasıyla: kendine güvenli yaklaşım için 22.4±3.5 puan, çaresiz yaklaşım için 16.3± 3.6 puan, iyimser yaklaşım için 14.4± 2.6 puan, boyun eğici yaklaşım için 10.8±2.6 puan, sosyal destek arama için 9.9±2.1 puan olarak hesap edilmiştir. Katılımcıların stresle başa çıkma tarzları içerisinde en fazla kendine güvenli yaklaşım yöntemini kullandıkları saptanmıştır. En az kullandıkları yöntem ise boyun eğici yaklaşım olarak saptanmıştır.Erkeklerle kadınlar arasında, evlilerle bekarlar arasında, yaş aralıklarına ve çalışılan kurumlara göre oluşturulmuş kategoriler arasında toplam puan ve alt grup puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05)
Keywords: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Hemşirelik; Psikoloji