Hekzaklorosiklotrifosfazatrien ile 1,3-propandiolün resksiyonları - Görür, Mesut (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2004)
Bu tez çalışmasında, öncelikle, dietil eter çözücüsü içinde pridin varlığında ve' oda sıcaklığında gerçekleştirilen hekzaklorosiklotrifosfazatrien ile 1,3-propandiolün reaksiyonu gerçekleştirildi. Bu reaksiyon sonucu oluşan reaksiyon karışımına uygulanan ayırma ve saflaştırma işlemleri ile spiro-NtPsCUfOCH^zCHîCHaO), ansa- N:,P,Cİ4(OCH2CH2CH20), açık zincirli [N3P3Cİ5(OCH2CH2CH2OH)] ve köprülü [N?P3Cİ5(OCH2CH2CH20)N3P3Cl5] bileşikleri elde edildi. Spiro ve ansa bileşiklerin yapıları kütle spektrometresi, proton ile eşleşmemiş ^P NMR spektrometresi ve *H NMR spektrometresi ile aydınlatıldı. Açık zincirli ve köprülü bileşiklerin yapıları proton ile eşleşmemiş 1(P NMR spektrometresi ve 'H NMR spektrometresi ile aydınlatıldı. Daha sonra sırasıyla aşağıda verilen reaksiyonlar gerçekleştirildi ve reaksiyon ve oluşan ürünler, reaksiyon karışımının proton ile eşleşmemiş VP NMR ve 'H NMR ölçümlerinden elde edilen bilgilerle aydınlatıldı a) THF çözücüsü içinde, Cs2C03 varlığında ve oda sıcaklığında hekzaklorosiklotrifosfazatrien ile 1,3-propandiolün reaksiyonu, b) THF çözücüsü içinde, Rb2CO} varlığında ve oda sıcaklığında hekzaklorosiklotrifosfazatrien ile 1,3-propandiolün reaksiyonu, <.:) THF çözücüsü içinde, LiH varlığında ve oda sıcaklığında hekzaklorosiklotrifosfazatrien ile 1,3-propandiolün reaksiyonu, d) THF çözücüsü içinde, KH varlığında ve oda sıcaklığında hekzaklorosiklotrifosfazatrien ile 1,3-propandiolün reaksiyonu, e) THF çözücüsü içinde, NaH varlığında ve oda sıcaklığında hekzaklorosiklotrifosfazatrien ile 1,3-propandiolün reaksiyonu, f) THF çözücüsü içinde, pridin varlığında ve THF'in kaynama sıcaklığında hekzaklorosiklotrifosfazatrien ile 1,3-propandiolün reaksiyonu.

In this study, firstly, the reaction of hexachlorocyclotriphosphazatriene with 1,3-propanediol in diethyl ether in the presence of pyridine at room temperature was studied. Separation and purification methods were applied to the reaction mixture and spiro-N3P3Cİ4(OCH2CH2CH2OH), msa-NiPiCU(OCH2CH2CU2OH), dangling [N^Cl5(OCH2CH2CH2OH)] and bridge [N,P3C15(OCH2CF12CH20)N3P;,Cİ5] compounds were isolated. Spiro and ansa compounds were analyzed structurally via mass spectrometer, proton decoupled,1P NMR spectroscopy and H NMR spectroscopy. Dangling and bridge compounds were analyzed structurally via proton decoupled 3,P NMR spectroscopy and 'H NMR spectroscopy Then the reactions given below studied and the reactions and the products were analyzed via proton decoupled ^'P NMR and 1II NMR spectra of the reaction mixtures. a) The reaction of hexachlorocyclotriphosphazatricne with 1,3- propancdiol in THF in the presence of Cs2COj at room temperature, b) The reaction of hexachlorocyclotriphosphazatriene with 1,3- propanediol in THF in the presence of Rb2C()3 at room temperature, c) The reaction of hexachlorocyclotripliosphazatriene with 1,3- propanediol in THF in the presence of LiH at room temperature, d) The reaction of hexachlorocyclotriphosphazatriene with 1,3- propanediol in THF in the presence of KH at room temperature, e) The reaction of hcxachlorocyclotriphosphazatriene with 1,3- propanediol in THF in the presence of NaH at room temperature, f) The reaction of hexachlorocyclotriphosphazatriene with 1,3- propanediol in THF in the presence of pyridine at the boiling temperature of THF.
Reactions of hexachlorocyclotriphosphazatriene with 1,3-propanediol
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry