Psikoteknik yöntemlerde veri tabanı yönetim sistemleri uygulaması - Kökdemir, Murat (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2014)
Personel seçimi, uygun iş bulma gibi alanlarda karar mekanizması olan psikoteknik yöntemlerin gün geçtikçe kullanım alanlarını artmaktadır. Personel seçiminde kişilerin niteliklerini tanımlamak için psikoteknik yöntemler insan kaynaklarına yardımcı olmaktadır. İşletmeler ihtiyaçları doğrultusunda farklı tip psikoteknik testleri kullanılmaktadır. Psikoteknik testler sonucu işe alınacak insan kaynağına ilişkin verilen kararlar işletme başarısında kritik role sahip olduğundan psikoteknik uygulamanın düzgün ve bazı kriterleri (Maliyet, Uygulama ve Puanlama Standartlığı vb.) yerine getirerek uygulanması önemlidir. Bu temel kriterleri yerine getirebilmek için geliştirilecek bir veri tabanı uygulaması için belirli adımlar gereklidir. Bu temel adımlar; planlama, analiz, alt yapı tasarım, veri tabanı tasarım, uygulama geliştirme, veri aktarımı, testler ve ürünün canlıya geçişidir. Bu temel adımlar projelere ve örgütlere göre benzerlik göstermekle birlikte alt adımlar yapılara ve ihtiyaçlara göre özel olarak tasarlanabilir. Psikoteknik testlerin uygulamaya geçirilmesinde teknik, fonksiyonel ve sosyal unsurların dengeli biçimde ele alınması, sürecin başarılı sonuçlanması için gereklidir. Düzgün işleyen bir psikoteknik veri tabanı uygulaması geliştirildiğinde, testin kontrol hızında ve verimlilikte artış; zaman ve sarf malzeme maliyetlerde düşüş sağlayacaktır. Veri tabanı uygulaması ile Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Psikoteknik laboratuvarında kâğıt üzerinde yapılan Psikoteknik testlerin bilgisayar ortamına alınarak, test sonuçlarının ortak bir veri tabanında toplanması, toplanan veriler ile birlikte istatistiki veri elde edilmesi, Türkiye normlarının oluşturulması, kağıt ve zaman tasarrufu sağlanması amaçlanmıştır.

Decision-making in personnel selection, finding suitable job etc., with Psychotechnical Test, the usage is increasing day by day. To define attributes in the selection of methods Psycho Human Resources is helping. In Organizations to define the nature of people in the choice of Psychotechnical methods Human Resources is helping. Organizations are using different types of Psychotechnical test according to their needs. For employees to be hired as a result of Psychotechnical Tests has a critical role in the success of the business decisions. Therefore, it is important that Psychotechnical Tests must be straightness and fulfill certain criteria(Cost, Implementation and Scoring Standard etc.). In order to fulfill the basic criteria for developing database application specific steps are required. These steps: planning, analysis, infrastructure design, database design and application development, data migration, testing and deploy. According to the basic steps of this project and organization structure although there are similarities sub-steps and needs to be designed specifically for the. In the implementation of the Psychotechnical Tests, the functional and social factors to be addressed in a balanced manner, it is necessary for the successful outcome of the process. When a properly functioning Psychotechnical application developed, speed of control and efficiency of tests will increase and time and supplies costs will be reduced. Database application will provide obtaining statistical data, collecting tests result to in a common database, Turkey norm creation, saving paper and time for Gebze Institute of Technology in the laboratory of Psycho performed on paper.
Database management systems application in psychotechnic methods
Keywords: İşletme; Business Administration