Mikrodalga enerjisi ile yeni ftalosiyaninlerin sentezi - Topal, Taylan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2008)
Ftalosiyaninler (Pc), günümüz teknolojik ürünleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Ftalosiyaninlerin kimyasal sensör ve fotodinamik terapide kullanımı bu maddelere olan ilgiyi daha da arttırmıştır [68,69]. Sübstitüe olmayan Pc'lerin çözünürlükleri azdır. Karboksilli asit tuzu, sülfo grubu, kuaterner amin tuzu ftalosiyaninlerde suda çözünürlük sağlamaktadır. Ftalosiyaninlerin suda çözünebilir olması fotodinamik terapide değerlendirilme şansını artırmaktadır.Bu tez çalışması kapsamında, periferal okta sübstitüe merkaptopirimidin çinko(II) ftalosiyanin, periferal tetra merkaptopirimidin çinko(II) ftalosiyanin ve bunların suda çözünebilen türevleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapısı; FT-IR ve UV-Vis. spektroskopisi, çeşitli NMR teknikleri ve kütle spektrumu incelemelerinden elde edilen veriler yardımı ile aydınlatılmıştır.

Phthalocyanines and their metal complexes are promising in technological products. Application of phthalocyanines in chemical sensors and photodynamic therapy (PDT), increase their importance. Unsubstituted Pcs are slightly soluble. Carboxylic acids salts, sulfo groups, quaternary amine salts increase solubility of Pcs. Water soluble Pcs are useful for PDT.In this work, peripheral octa mercapto pyrimidine Zn (II), peripheral tetra mercapto pyrimidine Zn (II) phthalocyanines and their water soluble derivatives are synthesized. These Pcs are characterized by FT-IR, UV-Vis, NMR and Mass spectroscopies.
Synthesis of novel phthalocyanines by using microwave energy
Keywords: Kimya; Chemistry