Akışkanlı bir ortamda dış yüzeyi akustik yutucu malzemeyle kaplı yarı sonsuz silindirik bir borudan ses dalgalarının saçılımı - Tiryakioğlu, Burhan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2013)
Bu çalışmada, dairesel silindirik kesitli yarı sonsuz bir borudan ses dalgalarının radyasyonu Wiener-Hopf tekniği kullanılarak incelenmiştir. ?=R_2 yarıçaplı bu silindirin dış yüzeyinin yutucu, iç yüzeyinin ise rijit(hard) duvarlara sahip olduğu varsayılmıştır. Bu radyasyon problemine ilişkin sınır-değer problemi Fourier dönüşümü kullanılarak bir Wiener-Hopf denklemine indirgenmiştir. Wiener-Hopf denkleminin çözülmesiyle saçılan alan analitik olarak bulunmuştur. Saçılan alan bulurken karşılaşılan integral semer noktası (saddle point) yöntemiyle değerlendirilmiştir. Analizin sonunda ise, silindirin dış yüzeyindeki akustik yutucu kaplamanın ses yayılımına olan etkisi nümerik sonuçlar elde edilerek sunulmuştur.

In this study radiation of sound waves from a semi-infinite circular cylindrical pipe is investigated using Wiener-Hopf technique. The cylinder of radius ?=R_2 have been assumed to rigid from inside and lined from outside. This boundary-value problem related to the radiation problem has been reduced to Wiener-Hopf equation via Fourier transform. The scattered field was found analytically by solving the Wiener-Hopf equation. The integral encountered in finding the scattered field is evaluated via saddle point technique. At the end of the analysis, numerical results illustrating the effects of the acoustic absorbent lining on the outer surface of the cylinder on the sound spread are presented.
Diffraction of sound waves from a semi-infinite circular cylindrical pipe with an acoustically absorbing external surface
Keywords: Matematik; Mathematics