Akşehir Gölü ve göle boşalan yüzey sularındaki ağır metal kirliliğinin tespiti - Annıak, Emre (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2000)
Bu çalışmada Akşehir Gölü ve göle boşalan yüzey sularında ağıı "metal ' kirliliği üzerinde çalışılmıştır. Akşehir Gölü İç Anadolu Bölgesinin güney batı kısmında yer almaktadır. Akşehir Gölü'nden ve göle boşalan derelerden numuneler alınmıştır. Alınan numuneler üzerinde G.Y.T.E. laboratuarlarında ağır metal analizleri yapılmıştır. Yapılan analizlerde bakır, kadmiyum, kurşun, krom, nikel, demir, mangan konsantrasyonları incelenmiştir. Göl içerisinde bakır konsantrasyonları diğer metallerden yüksek çıkmıştır. Bakır konsantrasyonu bakımından kirlilik söz konusudur. Kurşun konsantrasyonları bakımından da kirlilik oluşumu vardır. Gölde krom konsantrasyonuna rastlanmamıştır. Demir ve mangan konsantrasyonları düşük seviyededir. Göle boşalan derelerden alınan numunelerde yapılan analizler sonucu ağır metal konsantrasyonu yüksek çıkmamıştır. Ağır metaller bozulmayan kirleticiler olduklarından zamanla kirlilik potansiyelini artırmaları söz konusudur. Gölün dışarıya bir akışı olmadığından dolayı zamanla kirlilik tehlikeli boyuta ulaşacaktır. Bu elementler toksik etkisi olan elementlerdir. Besin zinciri yoluyla biyolojik yüseltgenmeye uğrayarak daha yüksek konsantrasyonlara ulaşabilirler.

In this study, the heavy metal contamination in Akşehir Lake and creeks waters discharged into this lake have been investigated. Akşehir Lake is located in the south-west part of Internal Anatolia region. Samples have been taken from Akşehir Lake and the creeks waters flowing into this lake. On the samples taken,heavy metal analysis were made in the G.Y.T.E. Labs. In the analysis carried out, the copper, cadmium, lead, chrome, nickel, iron and manganese concentration have been examined. In the lake, the copper concentrations have been found higher than other metals. There is a contamination of copper concentration. There is also a contamination of lead concentration. No chrome concentration has been found in the lake. Iron and manganese concentrations are at low levels. As a result of the analysis made on the samples taken from the creeks waters that are flowing into the lake, the heavy metal concentration has not been found higher. Since the heavy metals are not biodegradable contaminants, they cause to increase the contamination potential in time. Due to being that the lake has no discharge creek outside, contamination will rise to very dangerous levels in time. Such elements are toxic-effective elements. They can rise to higher concentrations having exposed to the biological upgrading.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering