TIG kaynağında kaynak parametrelerinin dikiş profiline etkileri - Ağaoğlu, Ali (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1998)
Bu tez çalışmasında X2CrNil89 çelik levhalar, yedi değişik tip Tungsten elektrod kullanılmıştır. Elektrod tipleri ve kullanılacak akım TS EN 26848 standardından alınmıştır. Çelik levha parçalan üzerine elektrod açılan 60°, 75° ve 90°'de, Argon gazı koruyucu ortamında, 70 A, 90 A, 1 10 A, 130 A, 150 A ve 170 A, Akımlarda WP, WT 10, WT 20, WT 40, WZ 8, WL 10 ve WC 20, sembollü yedi değişik elektrodla kaynak yapılmıştır. Kaynak işleminden sonra parçalar metalografik olarak hazırlanmış, fotoğraflar üzerinden dikiş boyutlan ölçülmüş ve eğriler halinde gösterilmiştir. Son bölümde ise deneysel çalışmalar irdelenmiştir. Bu deneysel çalışmalarda elektrod türlerinin kaynak üzerine etkin bir rolü olmadığı, daha çok akım ve elektrod açılannın etkin bir rolü olduğu görülmektedir. Akım ve elektrod açısı küçük olduğu zaman kaynak dikiş yüksekliği büyük, her ikisi de büyük olduğunda ise, derin nüfuziyet elde edilmektedir.

In this thesis X2CrNil89 steel plates, and seven different type of Tungsten electrode ise used. Steel plate part, welded with seven different electrode which has the symbols WP, WT 10, WT 20, WT 40, WZ 8, WL 10 and WC 20, within the ambient of argon gases and with the currents of 70 A, 90A, 110A, 130A, 150 A and 170 A, electrode angles of 60°, 75° and 90°. After the welding process the parts are metallographically prepared, the dimensions of the welding measured and presented in the graphics. In the last part, the experimental results are concluded. In these experinents it is seen that the type of the electrode hasn't got any significant effect on the welding. Where as the current and the electrode angles have significant effect. As it is seen from the results, When the current and the angle is small the excess weld metal is high, when both is high then the peletration is deeper.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering; TIG kaynağı; Elektrod; Soygaz; Torç; Nüfuziyet; TIG welding; Electrode; İnet gas; Torch; Peletration