Çayırova deresinin kirlenmesi ve Marmara denizine etkisi - Hız, Halil (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2000)
Bu çalışmada, Kocaeli îli, Gebze İlçesi'nde bulunan, Şekerpınan Köyü'nütj üst kısımlarından doğarak Marmara Denizi'ne dökülen Çayırova Deresi'nde ağır metal yükünün ortaya konulmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Tez çalışmasının yapıldığı Çayjrova Deresi havzasında bir çok sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Bu sanayi kuruluşlarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Fabrikalardan ve yerleşim merkezlerinden oluşan evsel ve endüstriyel atıksular bazen hiç arıtılmadan, bazen atıksu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra söz konusu dereye deşarj edilmektedir. Yine dere havzası üzerinde bulunan ve çoğunlukla gecekondu statüsünde bulunan yerleşim birimlerinin evsel atıksuları da dereye arıtılmadan deşarj edilmektedir. Gerek sanayi kuruluşlarından, gerekse yerleşim birimlerinden kaynaklanan atıksular, Çayırova Deresi'ni gözle görülür biçimde kirletmektedir. Numunelerin, bütün dereyi temsil etmesi için 15 farklı noktadan numune alınmış ve AAS (Atomik Abrorbsiyon Spektrometre) cihazında, grafit fırın tekniği ile analiz edilmiştir. Numuneler özellikle yaz aylarında alınmıştır. Bu aylarda derenin kendi suyu azalmakta, suyun büyük bir kısmını atıksular oluşturmaktadır. Marmara Denizi, sürekli yapılan atıksu deşarjları neticesinde sürekli kirlenmektedir. Bu kirlilik neticesinde deniz canlılarının türleri hızla tükenmekte ve sayılan azalmaktadır. Ağır metaller, bu canlılarda toksik etkiye neden olduklarından, diğer çevre kirletici parametrelerle birlikte ölmelerine sebep olmaktadırlar. Ağır metallerin su canlılarında besin zinciri yoluyla biriktikleri bilinmektedir. Buradan avlanan balıkların ve deniz ürünlerinin tüketilmesiyle de insan karaciğerinde ağır metal birikmesi olmaktadır. Çayırova Deresi'nin organik kirleticiler tarafından kirletildiği bilinmektedir. Ancak yapılan çalışmada, tehlikeli boyutta bir ağır metal kirliliğinin de olduğu gözlenmiştir.

In this study we analysed heavy metals in the river Çayırova whose source is in Şekerpınar in Gebze, Kocaeli. There is extensive industry in the watershed Çayırova River. Industry has recently increased in this watershed. Some industrial and municipal wastewater is discharged to this river. In addition the wastewater from shantytowns in the river basins also discharged to the Çayırova River. The municipal and industrial wastewater causes visual pollution in that river. Fifteen different samples were taken from fifteen points in the river. These samples were analysed in the atomic absorbtion spectroscopy according to Graphite oven technique. The samples were intentionally taken in summertime. At this time of the year the natural flow of the river decreases and the water remaining consists of mostly wastewater. The pollution in the Marmara Sea continuously increases as a result of the wastewater discharged. Because of this pollution the population of marine life decreases everyday Both heavy metals and other polluting parameters increases toxicity in marine life and cause them to die. It is known that heavy metals pass by way of the food chain and are collected in the marine life. The consumption of seafood by people results in heavy metal toxicity in the river. It is known the Çayırova River is also polluted by organic substances. In conclusion this study has identified a dangerously high level of contamination in the research area consisting of both organic and heavy metal pollutants.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering