İşletmelerde algılanan kurumsallık ve örgüt düzeyinin ERP kritik başarı faktörleri üzerine etkisi - Özen, Hakan (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Çağımızda hızla gelişen teknoloji ve bilgi sistemlerinin birbiri ile entegrasyonu, işletmelere rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilme ve gelişme imkanı sağlamaktadır. Bilgi teknoloji sistemlerinden yararlanma yöntemlerinden biri olan Kurumsal Kaynak Planlama (Enterprise Resource Planning-ERP), işletmelerin tüm fonksiyonlarını ve kurumsal kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanan ortak veri tabanında bütünleştiren bilgi yönetim sistemidir. Tez çalışması kapsamında, işletmelerde algılanan kurumsallık ve örgütsellik düzeylerinin ERP kritik başarı faktörlerine etkisinin olup olmadığının incelenmesi, hem akademik anlamda hem de işletmelerin karar vericilerine yardımcı olabilecek öneriler ortaya koymaya çalışmak ve işletmelerin iç dinamiklerine göre ERP'ye geçiş zamanını kestirimsel olarak öngörebilmelerini sağlamak amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında 107 firma yöntecisinden anket formu aracılığı ile CATI (Computer Assisted Telephone Interview) sistemiyle veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler faktör, korelasyon ve regresyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Analiz sonucu elde edilen bulgular; işletmelerde algılanan kurumsallık düzeyi tutarlılık alt boyutunun kurumsal kaynak planlaması kritik başarı faktörleri üzerine istatistiki olarak anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. İşletmelerde algılanan kurumsallık düzeyi esneklik, profesyonelleşme ve özerklik alt boyutlarının kurumsal kaynak planlaması yaşam döngüsünde yer alan kritik başarı faktörleri üzerine istatistiki olarak anlamlı etkileri bulunmaktadır. İşletmelerde algılanan örgütsellik düzeyi ile kurumsal kaynak planlaması kritik başarı faktörleri arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki bulunmaktadır.

In our age, integration between fast-growing technology and information systems enable enterprises to develop and continue their existence in competition field. Enterprise Resource Planning which is one of the benefiting method about Information Technology Systems is the knowledge management system that use efficiently all the functions and corporate resources of the enterprises, at the same time, integrate them into a common database. As part of this thesis study, it is aimed to examine whether the perceived institutional and organizational level in enterprises have an effect on critical success factors of ERP or not, and to provide suggestion that can help the decision makers of the enterprises both in an academic way and allow them to predict the time of transition to ERP according to internal dynamics of enterprises. As part of the study, datas were collected from CATI (Computer Assisted Telephone Interview) system via survey form from 107 company executives. Collected data was examined using factor, regression and correlation analyses. Findings obtained from the analysis; The perceived institutionalism level consistency sub-dimension in enterprises has no statistically significant effect on the critical success factors of enterprise resource planning. The perceived institutionalism level flexibility, professionalization and autonomy sub-dimensions in enterprises have significant statistically significant effects on the critical success factors of the enterprise resource planning lifecycle. There is a strong positive correlation between perceived organizational level and institutionalism resource planning success factors in enterprises.
The impact of perceived institutionalization and organizational level at enterprises on the critical success factors of ERP
Keywords: İşletme; Business Administration