Uydu görüntüsü ürünleri ve uzaktan algılama yöntemiyle yükseklik analizi çalışmalarına bakış - Tosun, Fatih (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2004)
UA, son otuz yıl içinde oldukça hızlı gelişme gösteren, bir ıı/aktan görüntüleme/fotoğraflama teknolojisidir. Bu teknoloji, görüntü alma kapasitesine sahip uydular aracılığı ile mümkün kılınmıştır. Uydular aracılığı ile çekilen görüntüler dijital olup yer istasyonları aracılığı ile elde edilmektedir. Bu tez çalışmasında UA teknolojisiyle ne gibi ürünler elde edilebildiği anlatılmış ve bu ürünlerin yükseklik analizi çalışmalarında nasıl kullanıldığı gösterilmiştir. Bu bağlamda, UA yönteminin yükseklik analizi çalışmalarında kullanılması konusunda literatür taraması yapılmıştır. Objenin gölgesinden yararlanarak yüksekliğinin bulunması için matematiksel model ortaya konmuştur. Elde edilen sonuçların literatür ile karşılaştırılması yapılmış ve bu sonuçlara göre önerilerde bulunulmuştur. Çalışma yedi ana bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümde tez çalışmasının amacı ve kapsamı anlatılmıştır. İkinci bölümde, UA teknolojisinin bileşenleri incelenmiş, uyduların özellikleri, uydu görüntüsünün kullanım yararlılıkları ve diğer kaynaklardan farkları ortaya konmuştur. Üçüncü bölümde, uydu görüntülerinin özellikleri, görüntü seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve uygulama alanları incelenmiştir. Dördüncü bölümde, ülkemizde ve dünyadaki UA teknolojisinin önemi, mevcut sorunlar ve uygulanması gereken politikalar belirtilmiş ve UA teknolojisinin Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile entegrasyonun gerekliliği açıklanmıştır. Beşinci bölümde ise, UA yöntemiyle yükseklik analizinde gölgenin kullanılabilirliği, fotogrameıri ve UA teknolojisi ile yapılmış yükseklik analizi çalışmaları incelenmiştir. Altıncı bölümde tek fotoğraftan yükseklik analizinin matematiksel modeli ortaya konmuş ve bir uygulama ile örneklendirilmiştir. Yedinci bölümde de, bu çalışmada yer alan uygulamaya ait sonuçlar sunulmuş ve daha hassas sonuçlar elde etmek için başvurulması gereken yöntemler önerilmiştir.

1 1 6^ Wi Ç I Y jt, i*. ? »1. - t'., r x«. ^ ?.*.'.,-?? »? Remote Sensing is a technology which have rapidly developed within the last three decades. This technology is possible with satellites which have imaging capacity. Images of satellites are digital and get by ground station. In this paper, essential role of Remote Sensing technologies, product of Remote Sensing and how these can be used have been analyzed. For this point of view literature about derived height information from Remote Sensing technologies have been examined. For exposing height of an object with using its shadow a mathematical model presented. According to conclusions compared with literature and have been made some proposals. This paper consists of seven main sections. In first section goal of paper and its scope have been explained. In second section, components of Remote Sensing technologies have been examined, features of satellites, usefulness of satellite images and point out of difference from the other products. In third section, features of satellite images, while chosen images what features we have to take note of and its application fields have been examined. In fourth section, importance of Remote Sensing technologies in our country and world, existing issues and the policy should be applied has been discussed. Why Remote Sensing should be used in possible applications with Geographical Information System has been explained. In fifth section, the usefulness of shadow to extraction height information by remote sensing, in photogrametry and remote sensing technologies height information analysis studies examined. In Sixth section mathematical model of height analysis from monocular images have been presented and have been illustrated with an application. According to this outcomes have been extracted and for more sensitive accuracy outcomes suitable methods have been proposed.
Remote sensing images and view of height determination applications by remote sensing methods
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Şehircilik ve Bölge Planlama; Urban and Regional Planning