Plastik enjeksiyon kalıplarında üründeki kaynak yeri hatalarının mukavemet özelliklerine etkisi - Topal, Muhammet Mustafa (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2010)
Bu çalışmada plastik enjeksiyon kalıplama yöntemiyle üretilen parçalarda genellikle karşılaşılan kaynak hattı hatası, kaynak hattında oluşan birleşme açısı ve kaynak hattı uzunluğu yönünden incelenmiştir. Kaynak hattı oluşan bölgede mukavemette bir azalma görülür. Bu hata çeşitli önlemlerle giderilebilir veya etkisi minimize edilebilir.Mukavemete olan etkilerini araştırmak için kaynak hattı bölgesi, geometride yapılan değişikliklerle farklı açılarla oluşturulmuş ve her farklı açı için farklı enjeksiyon parametreleri denenenerek mukavemetteki değişim incelenmiştir.Kalıptan çıkan ürünler çekme ve darbe deneylerinde kullanılacak standart geometrik ölçülerde su jeti ile kesilmiştir. Böylece ürün üzerinde oluşabilecek ısıl gerilmeler ve yanmalar önlenmiştir.Elde edilen deney numuneleri, çekme ve darbe test cihazları ile deneye tabi tutularak, elde edilen değerler karşılaştırılmıştır. Ayrıca Moldflow Insight programında akış analizleri farklı enjeksiyon şartlarında yapılarak kaynak yeri hatası; kaynak ve karışma hattı açıları yönünden de incelenmiştir.Üç boyutlu tasarım programı olarak NX I-deas 6, analiz programı olarak Moldflow Insight 6.1 kullanılmıştır.

In this study, welding line defects encountered on plastic injection molding parts are investigated with respect to connection angle at weldline region and weldline length. A decrease in the strength of material is observed in the welding line region. These defects can be completely eliminated or their effects can be minimized.To investigate its effects on strength, weldline region with changes made to geometry is created with different angles and the change in strength with respect to different angles is investigated by applying various injection parameters.Products extracted from molds are cut by water-jet in standard geometries that can be used in tensile and impact tests. Thus, thermal stresses and burns that may occur on products are prevented.The specimens are subjected to experimets by tensile and impact testing equipments. After that, obtained values are compared. In addition, various flow analyses are carried out in different injection conditions. Weldline region defects in the results are investigated in terms of weldline and meldline angles.NX I-deas 6 and Moldflow Insight 6.1 programs are used respectively for 3D design and analysis.
The effects of weldline on strength characteristics of product in plastic injection moldings
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering