Industry 4.0: Layoff effects on organizational citizenship behavior (OCB) of employees with distinct locus of control - Erşen, Aykut (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Araştırmak, öğrenmek, geliştirmek ve ilerlemek arzuları insanoğlunun gelişimi için her zaman önemli rol oynamıştır. Bu arzuların endüstriyel gelişimdeki son adımları ise Dördüncü Sanayi Devrimi, diğer adıyla Endüstri 4.0 olarak ortaya çıkmış durumda. Gelişim algısı sadece "üretimde gelişim"le sınırlı kalmadı, insanlığın huzur ve mutluluğu için de ilerlemeler kaydetti. Bu çalışmalar rol üstü (ekstra-rol) davranışlar olarak adlandırılan ve performans yapılarından olan Örgütsel Vatandaşlık Davranışı (ÖVD) konusunu ortaya çıkardı. Ayrıca, karar verme mekanizmasını anlamaya yönelik araştırmalar da iç ve dış olmak üzere iki boyuttan oluşan Kontrol Odağı kavramını karşımıza çıkardı. Daha önceki sanayi devrimlerinden bildiğimiz kadarıyla üretimde makineleşme işten çıkarmalara neden oluyor ve Endüstri 4.0'ın getirdiği robotlaşmanın da iş kayıplarına sebep olacağı beklenmektedir. Bu tez çalışmasında, Endüsri 4.0'ın sebep olacağı işten çıkarılmaların farklı kontrol odağına sahip çalışanların ÖVD'lerine etkisi incelenmiştir. İç kontrol odağına sahip bireylerin ÖVD'lerinde pozitif etkilenme beklenirken dış kontrol odağına sahip olanlarda etkilenme beklenmemektedir. Örneklem 130 kişiden oluşup ortaya çıkan sonuçlar sunulan hipotezleri destekler mahiyettedir. Tez çalışması; çalışmanın sınırlılıkları, gelecek çalışmalara yönelik öneriler ve tartışma bölümleri ile sonlandırılmıştır.

The eager to research, learn, develop and to proceed has always been the key of the development of the human being and its latest attempt in terms of industrial development is called the Fourth Industrial Revolution, in other words Industry 4.0. The perception of development not only advanced in terms of production, but in well-being of humankind as well. These progresses brought up the topic of Organizational Citizenship Behavior (OCB), which is called extra-role behaviors as a performance construct. Moreover, the studies to understand the mechanism of decision making process introduced us the phenomenon of Locus of Control (LOC) which consists of two dimensions, internal and external. It is known from the previous industrial revolutions that the mechanization of the production causes layoffs, and it is expected that the I4.0's robotisation will create layoffs. In this study, it is aimed to analyze the layoff effects of I4.0 on OCB for employees with distinct LOC. Internals are expected to get affected positively for their OCB, while externals are expected to demonstrate no changes at all. The sample group of 130 people were surveyed and the results supported the proposed hypotheses. The study is concluded with research limitations, future research suggestions and the discussion.
Endüstri 4.0: İşten çıkarılmaların farklı kontrol odağına sahip çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışlarına etkileri
Keywords: İşletme; Business Administration