Yükselen piyasa ekonomilerindeki döviz kuru oynaklığının ihracata etkisi - Hançer, Sercan (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bretton Woods sonrası dönemde döviz kuru oynaklığının artmasıyla birlikte kur oynaklığının ekonomiye etkileri daha yoğun incelenmeye başlanmıştır. Bu tezde yükselen piyasa ekonomilerindeki reel döviz kuru oynaklığının ihracata etkisi Malezya, Şili, Türkiye, Tayland, Filipinler, Endonezya, Meksika, Brezilya ve Güney Afrika olmak üzere toplam 9 ülkede 1980-2017 dönemi için ARDL yaklaşımıyla analiz edilmektedir. Filipinler hariç, çalışma kapsamında yer alan tüm ülkelerde ilgili değişkenler arasında bir eşbütünleşme ilişkisi olduğu sonucuna varılmaktadır.Ampirik bulgularımız uzun dönemde Endonezya, Malezya, Tayland ve Güney Afrika'da döviz kuru oynaklığının ihracat üzerinde anlamlı ve negatif bir etkide bulunduğuna işaret etmektedir. Buna karşın Meksika ve Türkiye'de döviz kuru oynaklığındaki bir artış ihracatı anlamlı ve pozitif yönlü etkilemektedir. Brezilya ve Şili'de ise döviz kuru oynaklığı ihracat üzerinde uzun dönemde anlamlı bir etkide bulunmamaktadır. Kısa dönemde ise döviz kuru oynaklığındaki bir artış ihracatı Brezilya, Türkiye, Meksika ve Şili'de arttırmakta, Tayland ve Filipinler'de düşürmekte, Endonezya ve Güney Afrika'da ise etkilememektedir.Bu bulgular literatürde döviz kurunun ihracata etkileriyle ilgili olarak ileri sürülen üç görüşün de ele alınan ülkelerden bazılarında destek bulduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, uzun dönemde Dünya GSYİH'sindeki pozitif bir değişiklik ihracatın Endonezya, Meksika, Tayland, Şili, Brezilya ve Türkiye'de artmasına neden olmaktadır. Reel efektif döviz kurundaki bir artış (yerli paranın değer kazanması) uzun dönemde Tayland'da ihracatın azalmasına, Meksika ve Türkiye'de ise yükselmesine yol açmaktadır. Diğer ülkelerde ise döviz kurundaki değişikliklerin uzun vadede ihracat üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı bulgusuna ulaşılmaktadır.

After the collapse of the Bretton Woods System, the volatility of exchange rates has increased. The impact of this increased volatility on economic indicators has drawn more attention recently. This master thesis investigates the effects of real exchange rate volatility on export in 9 emerging market economies, namely Malaysia, Chile, Turkey, Thailand, Philippines, Indonesia, Mexico, Brazil, South Africa. In this context, ARDL approach to cointegration is applied for 1980-2017 period. It seems that there exists a cointegration among relevant variables except for the case of Philippines.Our empirical findings indicate that the volatility of exchange rate on export is negative for Malaysia, Indonesia, Thailand and South Africa, positive for Turkey and Mexico, and insignificant for Chile and Brazil in the long run. In the short run we find that volatility of exchange rate positively influences the export in Chile, Turkey, Mexico and Brazil while it has a negative impact in Thailand and Philippines. The volatility of exchange rate does not have any significant effect in Indonesia and South Africa in the short run.Our findings support the arguments that the export effects of volatility in exchange rate would be positive, negative and insignificant. Moreover, World GDP has a positive (negative) impact on export in Brazil, Indonesia, Mexico, Chile, Thailand, and Turkey. Furthermore, an increase in real effective exchange rate leads to a decline (rise) in exports in Thailand (in Turkey and Mexico) in the long run. In the other countries, changes in real effective exchange rates don't significantly affect the exports in the long run.
The effects of exchange rate volatility in emerging market economies on exports
Keywords: Ekonomi; Economics; İşletme